Ahvatlevad põldoad mitmel moel
Pille Petersoo (Nami-nami.ee)
Kodu & Aed
kitchen-food
Juta Kübarsepp

Põldubade puhul minnakse tihti lihtsama vastupanu teed: oad soolvette, ja mõnus suutäis ongi olemas. Koos lihtsate lisandite ja hõrgu mündiga sünnib aga täiesti uus maitseelamus.

Soe põldoasalat tomati või peekoniga

Toekas soe salat värsketest põldubadest, mis maitseb ühtviisi hästi nii taimsena kui ka peekoniga maitsestatult.
Neljale

500 g kauntest puhastatud põldube
1 sl oliiviõli
1 punane sibul
1 küüslauguküüs
peotäis kirsstomateid
hakitud värsket peterselli
soola ja musta pipart

1. Keeda värskeid põldube soolaga maitsestatud vees 10–12 minutit, kuni oad on pehmed. Nõruta, jahuta kiiresti külma vee all ja nõruta uuesti. Kui vähegi viitsimist,  lüdi oad ehk eemalda neilt välimine kest – saad kenamat värvi ja kergemini seeditava roa. Meie valmistasime seekord salati puhastamata ubadest.
2. Kuumuta pannil oliiviõli, lisa hakitud sibul ja prae paar minutit. Lisa hakitud küüslauk ja tükeldatud kirsstomatid või suitsupeekonikuubikud. Prae mõned minutid.
3. Sega juurde nõrutatud (ja kestadest puhastatud) oad ning korralik peotäis hakitud peterselli. Maitsesta soola-pipraga ja prae veel paar minutit, kuni oad on läbi soojenenud.

 

Röstitud põldoad

Eestlased armastavad värskeid põldoakaunu keeta, aga väga mõnusad on nad ka sütel või kuumal grillpannil röstituna.

värskeid põldoakaunu
oliiviõli
meresoolahelbeid

Pese oakaunad, kuivata. Pane kaussi, nirista peale oliiviõli ja maitsesta julgelt soolahelvestega. Kuumuta grillpann hästi tuliseks. Aseta kaunad pannile ja küpseta neid mõlemalt poolt seni, kuni on küpsed. Lase pisut jahtuda, söö sõrmedega.
NIPP: Soovi korral lisa grillitud oakauntele veel tšillihelbeid, hakitud ürte vms.
 

Oa-kartulikotletid

Väikesed taimsed kotletid sobivad kergeks eineks.
Neljale


400 g keedetud kartuleid
200 g kauntest puhastatud põldube
2 sl hakitud värsket münti
1 tl koriandriseemneid
150 g maitsestamata jogurtit või hapukoort

praadimiseks oliiviõli, soola ja musta pipart

Valmistamine:

1. Keeda värskeid põldube soolaga maitsestatud vees 10–12 minutit, kuni oad on pehmed. Nõruta, jahuta kiiresti külma vee all ja nõruta uuesti. Kui vähegi viitsimist, lüdi oad ehk eemalda välimine kest – nõnda saad kenamat värvi ja kergemini seeditava roa.

2. Kui kasutad värskelt keedetud kartuleid, tambi need puruks. Kui kasutad varem keedetud kartuleid, on neid lihtsam jämedalt riivida.
3. Tambi ka oad pudrunuiaga kergelt katki ning lisa kartulimassile. Sega juurde 1 sl hakitud piparmünti, koriandriseemned ja 1–2 sl jogurtit või hapukoort. Maitsesta soola-pipraga.
4. Vormi massist väikesed kotletid ja prae pannil õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.
5. Sega ülejäänud jogurt või hapukoor ülejäänud hakitud mündiga. Maitsesta soola-pipraga. Serveeri praetud oa-kartulikotletikesi külma kastmega.

 

Rohelise oa pasteet

Rõõmsalt roheline taimne pasteet sobib hästi näiteks röstsaiaviiludele, aga ka näkileivale või niisama dipikastmeks. Sobib ka veganitele.
Neljale


500 g kauntest puhastatud põldube
1–2 küüslauguküünt
1 dl külmpressitud oliiviõli või tudraõli (Camelina neitsiõli)

väike punt värsket münti

sorts sidrunimahla, jahvatatud vürtsköömneid, soola ja musta pipart

1. Keeda värskeid põldube soolaga maitsestatud vees 10–12 minutit, kuni oad on pehmed. Siis nõruta, jahuta kiiresti külma vee all ja nõruta uuesti. Kui vähegi viitsimist, lüdi oad ehk eemalda välimine kest – nõnda saad kenamat värvi ja kergemini seeditava roa.

2. Pane põldoad ja hakitud küüslauk köögikombaini ning püreesta ühtlaseks. Kui pasteet on paksuvõitu, lisa lusikatäis või paar keedetud vett.

3. Sega juurde õli, jahvatatud vürtsköömned ja hakitud värske münt. Maitsesta soola-pipra ning soovi korral ka sidrunimahlaga. Lase pasteedil umbes pool tundi enne serveerimist maitsestuda.

 

Artikli märksõnad