Jõululauale: Andrus Rahula Aravuse forelli salat
Tiina Kolk
Kodu & Aed/Jõulud
forellisalat
Tippkokalt jõululauale: Andres Rahula Aravuse forelli salat | Toomas Tuul

Ajakirja Kodu & Aed erinumbris Jõulud ärgitavad kolm restoranide peakokka – Emmanuel Wille alias Manu, Andres Rahula ja Joonas Koppel – lähikondsete rõõmustamiseks katsetama uute maitsetega.

Radisson Blu Hotel Olümpia peakokk Andres Rahula õhtusöök koosneb väikestest eelroogadest. „Muidugi on need töömahukad, aga kes tahab oma külalistele elamuse valmistada, peab nagunii arvestama ajakuluga,” nendib ta. Kuna jõuluajal kimbutab kõiki täissöömise oht, on need suupisted lahjemad. „Neid mekkides saab laua ääres rääkida toidust ja uutest maitsetest, mis seltskonda erutavad. Olen toorainena eelistanud eestimaiseid ande. Suupisteid võib serveerida suurel liual või hoopis portsjonitena.”

Aravuse forelli salat

Marinaad kalale

400 forelli või lõhet

80 g suhkrut

80 g soola

1 sidruni mahl ja riivitud koor

1 apelsini mahl ja riivitud koor

1 sl koriandriseemneid

1 sl purustatud valget pipart

Sega kokku marinaad ja kata marinaadis kala toidukilega. Aseta peale väike raskus, et kala oleks täielikult marinaadis ja pane 24 tunniks külma. Hiljem võta kala marinaadist välja ja kuivata. Tilguta peale natuke oliiviõli ning keera toidukilesse, hoides seda kuni serveerimiseni külmas.

 

Marineeritud punane sibul

80 g valget veini

80 g valge veini äädikat

80 g suhkrut

80 g vett

4–6 musta pipra tera

8–10 koriandriseemet

2 g sinepiseemneid

Kuumuta kõik keemiseni ja lisa sibularattad. Lase koos jahtuda.

 

Kreemjas avokaado

35 g valge veini äädikat

40 g suhkrut

90 g majoneesi

80 g hapukoort

30 g kevadsibulat

5 g basiilikut

5 g murulauku

15 g lehtpeterselli

1 küüslauguküüs

60 g tükeldatud avokaadot

soola ja musta pipart

 Sulata suhkur vees ning kaalu välja 25 g. Haki ürdid jämedalt, pane kõik kannmikserisse ja sega kaste valmis. Hoia külmas. Serveeri salatilehtede, kapparite, keedetud kartuli, värske kurgi pallide ja krutoonidega.

Vaata rohkem retsepte ajakirjast Jõulud 2017: osta värske ajakiri poest!

rahula.jpg

 Andres Rahula
Radisson Blu Hotel Olümpia peakokk Andres Rahula.
Toomas Tuul