Jõululauda rikastab kanamaksapasteet pohlamoosi ja veinitarrendiga
kodus.ee
Shutterstock

Omad jõululemmikud on igal perel, aga miks mitte siin juurde proovida ka midagi uut. 
 

Kanamaksapasteet pohlamoosi ja veinitarrendiga.

Tarvis läheb:

500 g broilerimaksa
100 g maasuitsupekki
75 g juursellerit
2 porgandit
1 sibul
õli praadimiseks
1 l kanapuljongit
100 g taluvõid
100 ml rõõsa koort
värsket estragoni
värskelt riivitud muskaatpähklit
soola, pipart
brändit või konjakit
suhkrut

Tee nii:

* Puhasta maks kelmetest ning prae kergelt koos tükeldatud köögiviljade ja pekiga.

* Lisa kuum kanapuljong ja keeda nõrgal tulel 20 minutit. Enne keetmise lõpetamist lisa maitseks brändi.

* Aja keedetud maks ja käägiviljad vähemalt kaks korda läbi hakklihamasina.

* Sulata või soojaks lastud vahukoores ning lisa maksamassile.

* Maitsesta soola, pipra, riivitud muskaatpähkli ja peeneks hakitud värske estragoniga ja keeda veel mõni minut, et maitsed ühtlustuksid.

* Vahusta mass köögikombainis või käsitsi vispliga.

* Pohlamoosi jaoks võta paar peotäit värskeid või külmutatud pohli, lisa supilusikatäis suhkrut ja püreeri nuimikseriga toormoosiks.

* Jaga pasteet näiteks väikestess madalatesse klaasnõudesse. Tõsta peale lusikatäis pohlamoosi ja lase lõplikult toatemperatuuril maha jahtuda.
Samal ajal valmista veinitarrend.

Veinitarrend

3 sl vett
2 sl suhkrut
veerand laimi mahla
100 ml valget portveini või kuiva valget veini
3 g želatiinipulbrit

* Pane želatiin paarika minutiks külma vette likku.
* Keeda suhkrust ja veest kerge suhkrusiirup, lisa vein ja laimimahl.
* Sega sulatatud želatiin ja venisiirup ning lase jahtuda.
* Kalla toasoe veinisiirup õrnalt pasteedile, kata toidukilega ja pane külma. Paari tunni pärast lase hea maitsta!