Kaks toitu maapirnist
Pille Petersoo
Kodu & Aed
Maapirn | Shutterstock

Ajakirja Kodu & Aed toiduspets Pille Petersoo jagab põnevaid retsepte maapirnist.

retseptid-aprill2015-1.jpg

Maapirn kanaga
Juta Kübarsepp

Maapirn kanaga

Kuuele. Fotol olev roog valmis kondi ja nahaga kanakintsudest, ent võid ka lihtsalt terve kana tükkideks lõigata või kasutada näiteks poolvõi terveid koibi.

Umbes 1,5 kg kanatükke

Soola ja musta pipart

3 sl oliiviõli

1 suur sidrun

6 küüslauguküünt

500 g maapirne

6 väikest sibulat

Värsket tüümiani

1 tl roseepipart soovi korral

2 dl kuiva valget veini või

Kanapuljongit

Maitsesta kana korralikult soola ja pipraga, nirista peale veidi õli ja tõsta suurele ahjupannile. Küpseta 220kraadises ahjus 30 minutit. Pese maapirnid hoolega, vajadusel koori. Lõika ampsusuurusteks tükkideks. Koori sibulad, lõika sektoriteks. Koori küüslauguküüned. Lõika sidrun neljaks sektoriks, seejärel õhukesteks viiludeks. Võta kana ahjust välja, säti maapirnid, sibul, küüslauk ja sidrun kanatükkide ümber, maitsesta uuesti soola, pipra ja roseepiprateradega.

Pane uuesti ahju, lisa vein või puljong ja küpseta veel umbes 45 minutit või kuni kana on küps ja köögiviljad kenasti kuldsed.Serveeri.

retseptid-aprill2015-2.jpg

Maapirnirisoto
Juta Kübarsepp

Maapirnirisoto

Kuuele. Risoto on põhja-itaaliast pärit riisiroog, mida valmistatakse spetsiaalsest risotoriisist. Selle risoto teevad põnevaks väikesed maapirnikuubikud, mis ka kuumutades oma kuju säilitavad.

250 g maapirni

1 sibul

2 küüslauguküünt

2 sl võid

300 g risotoriisi

1 dl kuiva valget veini

1 liiter kuuma köögiviljapuljongit

50 g külma võid

100 g riivitud parmesani või muud kõvemat juustu

Soola ja musta pipart

Kaunistamiseks:

Hakitud värsket tüümiani või peterselli

Parmesanilaaste

Koori maapirnid ja lõika väikesteks kuubikuteks. Koori ning haki sibul ja küüslauk. Kuumuta potis või, lisa sibul ja küüslauk ning hauta tasasel tulel klaasjaks. Ära pruunista! Lisa risotoriis ja kuumuta pidevalt segades, kuni riis on kergelt läbikumav. Vala juurde valge vein ja sega, kuni vein on imendunud. Tõsta potti maapirnikuubikud, sega läbi.

Lisa kulbitäis kuuma puljongit. sega ning lisa uus kulbitäis puljongit alles siis, kui eelmine puljong on riisi sisse imendunud. Risoto küpseb al dente’ks umbes 20 minutiga. Sega viimasena juurde väikesteks kuubikuteks lõigatud külm või, maitsesta risoto soola-pipra ning rohke riivitud parmesaniga. Jaota taldrikutesse, puista peale hakitud tüümiani ja parmesanilaaste ning serveeri kohe.

Artikli märksõnad