Kaunid kaunad
Pille Petersoo
Kodu & Aed
Aedoad | Shutterstock

Aedoad on oma ilu ja headuse poolest kõikjal kuulsad. Aeduba on vägev ravimtaim, aidates näiteks suhkruhaiguse, südame- ja maovaevuste korral, eriti vanemas eas.

 

retseptid-september2015-1.jpg

Aedoad šampinjonidega
Juta Kübarsepp

Aedoad šampinjonidega

Neljale kuni kuuele

Šampinjonide, palsamiäädika ja parmesaniga maitsestatud ning ahjus küpsetatud rohelised oad. Kukeseenehooajal võid kasutada kukeseeni.

500 g rohelisi ube

250 g šampinjone

2 sl oliiviõli

1 sl palsamiäädikat

Soola ja musta pipart

5 sl peenelt riivitud parmesani vm kõvemat juustu

Kuumuta ahi 220 kraadini. Lõika seened 1 cm viiludeks. Puhasta oad ning lõika umbes 3–4 cm juppideks. Sega kausis seened, oad, oliiviõli, palsamiäädikas, maitsesta soola-pipraga. Laota ühtlase kihina suurele ahjuplaadile. Küpseta 20–30 minutit, kuni oad on küpsed ja seened pole enam vesised. Puista peale parmesani ja serveeri kohe.

 

retseptid-september2015-2.jpg

Tai punane lõhekarri
Juta Kübarsepp

Tai punane lõhekarri

Neljale kuni viiele

Selle kalakarri võid teha just nii tulisemaitselise, kui soovid. Roheliste aedoakaunte asemel võib kasutada ka teisi aedvilju: punast paprikat, suhkruhernekaunu, apteegitilli, spargelkapsaõisikuid vms.

1 sl toiduõli

1 sl tai punast karripastat

1 sibul

400 g kookospiima

500 g lõhefi leed

200–400 g rohelisi ube

Värsket koriandrit

Kuumuta õli suurel pannil, siis lisa punane karripasta*. Sega juurde sibul ning prae seejärel tasasel tulel umbes 5 minutit, kuni sibul on veidi pehmenenud. Lisa kookospiim ning kuumuta keemiseni. Alanda kuumust, siis lisa suured lõhekuubikud ning rohelised oad. Kuumuta tasasel tulel umbes 5 minutit, kuni kala on küps ja oad pehmed. Puista peale koriander või basiilik. Serveeri näiteks keedetud riisiga.

Artikli märksõnad