Maitsvad toidud porrust
Pille Petersoo
Kodu & Aed
Porru | Shutterstock

Maitsvat porrut saab hilissügisel aiast kööki tuua isegi veel siis, kui kogu ülejäänud saak on ammu salves.

retseptid-november2015-1.jpg

Kolme laugu pirukas
Juta Kübarsepp

KOLME LAUGU PIRUKAS

Selles lahtises pirukas on esindatud lausa kolm laukude perekonna liiget: porrulauk, sibul ja küüslauk.

TAINAS:

200 g nisujahu

0,25 tl soola

100 g võid

1 muna

TÄIDIS:

3 porrut

1 sibul

2 küüslauguküünt

150 g suitsupeekonit

soola, musta pipart ja

muskaati

3 muna

2 dl rõõska koort

100 g riivitud juustu

SEGA pirukapõhja jaoks jahu ja sool, siis haki hulka või. Kui tainas meenutab märga liiva, siis lisa muna ning sõtku tainas kiiresti ühtlaseks.

SURU tainas 24 cm pirukavormi põhjale ja külgedele ning lase 30 minutit jahedas seista.

EELKÜPSETA pirukapõhja 200kraadises ahjus 10–15 minutit, kuni see enam „märg” ei ole.

LÕIKA porrud õhukesteks seibideks, sibul ratasteks.

HAKI küüslauk ja peekon.

PRAE sibul, porru, küüslauk ja peekon pannil kergelt kuldseks – peekonirasvast peaks piisama, aga kui vaja, võid lisada pannile ka veidi õli.

MAITSESTA soola, pipra ja muskaadiga.

SEGA omavahel rõõsk koor, munad ja riivitud juust.

TÕSTA praetud laugupeekonisegu eelküpsetatud pirukapõhjale.

KALLA peale munajuustusegu.

KÜPSETA umbes 40–50 minutit 180kraadises ahjus.

 

retseptid-november2015-2.jpg

Porrusiga rosinatega
Juta Kübarsepp

PORRUSIGA ROSINATEGA

Neljale-viiele

 Mõnusas roas on ühendatud seafilee, rosin ja vürtsid.

1 sea sisefilee

2 porrut

soola ja musta pipart

praadimiseks võid

2 dl 35% rõõska koort (soovi korral 2 sl lihapuljongikontsentraati)

1 tl ingveripulbrit

1 tl kaneeli

peotäis seemneteta rosinaid

 

LÕIKA seafilee paksudeks viiludeks, mulju peopesaga lapikumaks.

LÕIKA porru juppideks või seibideks. Maitsesta liha soola ja pipraga ning pruunista pannil võis.

TÕSTA lihatükid kõrvale.

PRAE porrutükke pannil olevas võis mõned minutid. Lisa rõõsk koor, puljongikontsentraat, ingver, kaneel ja rosinad. Kuumuta läbi.

TÕSTA lihalõigud uuesti pannile, kuumuta 4–5 minutit.

SERVEERI keedetud kartulitega.

Artikli märksõnad