Mida sa ei tohi teha, kui rasv pannil põlema läheb? Vaata, mis juhtub
kodus.ee
Põlevat rasva ei või iga vahendiga kustutama minna. | Kuvatõmmis/Youtube

Köögis askeldades võib juhtuda, et toit ununeb pannile ning rasv võib põlema minna. Rasvapõlengu kustutamine on keerukas, sest rasv süttib ise 350-400 ºC juures ning võib peale esmast kustutamist tavavahenditega taassüttida. 

 

Köögipõlengud saavad sageli alguse hajameelsusest: pann jäetakse liiga kauaks tulele või unustatakse see hoopistükkis. Kõige hullem, mida olukorra päästmiseks tehakse, on see, kui püütakse rasva põlengut kustutada veega. See ontäiesti vale. Vee valamine rasvale tekitab veelgi suurema põlengu, sest see aurustub plahvatusega. Nagu allpool olevast videost näha võib, kerkivad leegid suisa mitme meetri kõrgusele. 

Ka pulberkustuti pole siinkohal efektiivne – see summutab tule vaid hetkeks ning kuna kustutusainel puudub jahutav efekt, süttib rasv tõenäoliselt peagi uuesti. Lisaks võib pulberkustuti liiga lähedalt kustutades kuuma rasva hoopis laiali paisata ning veelgi suurema põlengu põhjustada. 

Toidu- ja rasvapõlengutega seotud põlengute kustutamiseks ei tohi kasutada ka tavalisi vahtkustuteid. Vahtkustuti kustutusaine kustutab leegid aga ei suuda tagada, et ei toimuks isesüttimist. Kuna toiduõli isesüttimise temperatuur on umbes 350-400 ºC, siis vahtkustuti kustutusaine laguneb ja või tekkida veega kustutamise efekt.

Põleva  rasva kustutamiseks kasuta F-klassi rasvakustutit

Rasva kustutamiseks on mõeldud ka tulekustutustekk, mis küll summutab tule, kuid vaid juhul, kui seda õigesti kasutada. Oskamatult tuletekki käsitsedes võib see ise rasvaga kokkupuutel põlema süttida. Samuti saab sellega kustutada vaid väikest ja konkreetses anumas lõõmavat põlengut, laialipaiskunud rasva puhul pole tekist enam abi. Tihtipeale ei julgeta aga tulekustutustekiga leegile isegi läheneda.

Köögitulekahju summutamiseks on kõige õigem valik spetsiaalne õli- ja rasvapõlengute kustutamiseks loodud rasvakustuti. Rasvakustuti on survestatud 2 või 6 liitriline spetsiaalne vahtkustuti. Sellega saab kustutada kõiki kodus leiduvaid materjale, A, B ja F tuleklassi tulekahjudega seotud põlenguid; puit, paber, kangas, tuleohtlikud vedelikud sh bensiinid, värvid, lakid, plaste ja toiduõlid. 
Rasvakustuti efektiivsus köögipõlengute summutamisel peitub selle kustutusaines – tihe kaaliumisoolade vesilahus jahutab ja seebistab kuuma rasva ning takistab niimoodi taassüttimist.
Vaata järgnevast videost, mis juhtub, kui visata vett põlevale pannile.
 

veega kustutamine

Artikli märksõnad