Müüt või tõde? Kas šokolaad alandab vererõhku?

Kodutohter
11.12.2017
Piimašokolaad sisaldab kofeiini vähem kui tume šokolaad. Ettevaatust tumeda šokolaadi liialdamisega hilja õhtul. | Shutterstock

Šokolaad pakub naudingut – sellega võib end premeerida pärast pikka ja väsitavat tööpäeva. Ehkki viimasel ajal on palju kirjutatud šokolaadi tervislikkusest, peaks seda ikkagi tarvitama mõistlikus koguses. Nii mõnigi uskumus šokolaadi tervislikkusest on müüt.

1.    Šokolaad parandab meeleolu ja teeb rõõmsaks
Tõde. Šokolaadis on palju endorfiine ehk niinimetatud rõõmuhormoone, mis tõstavad meeleolu ja suurendavad õnnetunnet. Kuid nende mõju ei kesta pikalt. Ja selleks peab šokolaad maitsema. Kui tegelikult maitseb piimašokolaad, aga süüakse tumedat šokolaadi, sest seda peetakse tervislikumaks, ei pruugi oodatud reaktsiooni tulla. Ilma südametunnistuse piinadeta võib süüa päevas üks-kaks tükki oma lemmikšokolaadi.

2.    Šokolaad ergutab nii nagu kohv
Nii ja naa. Nii šokolaadis kui ka kohvis on ergutavat ainet kofeiini. Tumedat šokolaadi, kus on vähemalt 50 protsenti kakaod, peab sööma 100 grammi, et saada sama kofeiinikogus, mis on tassis kohvis. Sellest hoolimata peaksid lapsed ja kofeiini suhtes tundlikud täiskasvanud vältima just õhtuti tumeda šokolaadi söömist, sest see võib häirida und. Piimašokolaad sisaldab kofeiini vähem kui tume šokolaad.

3.    Šokolaad tekitab sõltuvust
Müüt. Viimased uuringud on näidanud, et ükski toiduaine eraldi sõltuvust ei tekita. Kuid söömine ise võib sõltuvust põhjustada küll. Täpsemalt satub inimene sõltuvusse heaolutundest, mis söömisele järgneb. Tihti otsitakse seda tunnet just toiduainetest, mis sisaldavad rasva, suhkrut ja piima, nagu šokolaad ja jäätis. Üks teooria on, et samu aineid sisaldab ka emapiim ning neid süües püütakse leida turvatunnet.

4.    Šokolaad tekitab aknet
Müüt. Akne ehk vistrikud on rasunäärmete krooniline põletikuline haigus, mis tekib siis, kui rasunäärmete juhad on liiga sarvestunud. Sellisel juhul ei pääse rasu välja, rasunäärmed laienevad ja bakter Propionibacterium acnes põhjustab põletikku.
Uurimused on näidanud, et šokolaad aknet ei põhjusta, küll aga võivad seda teha stress, geneetiline soodumus, hormonaalsed häired või keskkonnategurid. Šokolaadiisu suureneb stressi korral ning viimane võib rasunäärmeid aktiveerida.

5.    Šokolaad on hea veresoontele ja alandab vererõhku
Müüt. Kuigi on täheldatud, et kakaos on kasulikke flavonoide, mis hoiavad veresooni elastsena ja langetavad pisut vererõhku, peaks tumedat šokolaadi sööma iga päev 140 grammi, et sellest kasu oleks. 140 grammi šokolaadi sisaldab umbes 750 kilokalorit. Et saada sama suurt hulka flavonoide kätte piimašokolaadist, peaks seda sööma üle kilo, mis annab 6000 kilokalorit. Lõpptulemus on seega kõike muud kui tervislik. Muidugi on tänapäeval saadaval ka spetsiaalsed šokolaadikapslid. 

Allikas: "Müüt või tõde? "

Sarnased artiklid