Piparkoogistritsel, mis toob jõululõhnad kööki
Kodu&Aed
Mis võiks veel paremini sobida praegusesse aega, kui üks lõhnav piparkoogistritsel. | Sille Vadi

Kui panna ühel detsembriõhtul ahju piparkoogistritsel ning istuda siis mõnda aega köögis ja vaadata härmakristallide sädelust akna taga, võib olla peaaegu kindel, et vähemalt korraks vilksatab su seest läbi miski, mida võib nimetada jõulutundeks.
 

Head ideed, mida jõululauale panna ja mida küpsetada, kuluvad praegu marjaks ära. Siin on üks küpsetis, mis sobib ideaalselt pühadelauda kaunistama.

Tainas:
25 g presspärmi
2,5 dl käesooja vett
0,5 dl suhkrut
400–450 g nisujahu
75 g toasooja võid
0,5 tl soola

Täidis:
125 g toasooja võid
2 sl suhkrut

2 tl piparkoogimaitseainet
200 g mandlimartsipani
200 g rosinaid

pealt määrimiseks üks muna

Tee nii:
Hõõru pärm vähese veega vedelaks, lisa ülejäänud vesi, sool ja suhkur.

Kalla juurde pool jahust ja sõtku paar minutit.

Jätka sõtkumist ning lisa ülejäänud jahu (osa jäta esialgu alles).

Lisa pehme või, sõtku uuesti ühtlaseks ning edasi sõtkudes lisa nii palju jahu, et tainas oleks elastne ning lööks käte ja kausi küljest lahti (tainas olgu pigem pehme kui kõva ja sitke).

Tõsta tainas sooja kohta ja lase kinni kaetult umbes tund aega kerkida.

Kummuta kerkinud tainas jahuga üle puistatud lauale ja rulli ristkülikuks.
Sega pehme või suhkru ja piparkoogimaitseainega ning määri segu tainale, kata riivitud martsipani (riivida on parem külmkapikülma martsipani) ja pestud-kuivatatud rosinatega.

Keera tainas pikemast servast rulli, venita rull veidi pikemaks ning lõika neljaks jupiks.

Tee rullidesse läbi kahe tainakihi sisselõige (põhjani läbi lõikamata).

Põimi kaks rulli omavahel lõdvalt kokku, nii et lahti lõigatud osa jääb peale, saad kaks stritslit. 
Lase stritslitel rätiku all pool tundi kerkida, seejärel määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus 25–30 minutit.

Allikas: Sille Vadi retsept

Artikli märksõnad