Pühadelõhnaline imerohi köögikapist
kodus.ee
kaneel
Kaneel | Shutterstock

Kodus köögikappi peidetud hästi lõhnaval kaneelil on terve hulk häid omadusi: see ei muuda mitte ainult hõõgveini või õunakooki aromaatsemaks, vaid aitab ka tervist turgutada. Aga kuidas?

Kaneel aitab hoida kontrolli all veresuhkrut ja kolesterooli, kuid ka söömasööstude puhul on kaneelist abi; kes saleneda soovib, võiks hommikul pärast ärkamist kohe juua tassitäie sooja kaneelivett. Selleks tuleks kas kaneelipulka tassitäies (250 ml) kuumas vees umes 10 minuit leotada ja siis väikeste loksudega ära juua. Kel kaneelipulka käepärast pole, see võib vette raputada 1/4 teelusikatäit kaneelipulbrit, veerand tundi tõmmata lasta ja seejärel kaneelijoogil hea maitsta lasta. Kaneel pidurdab isu ning kui siis hommikueinet võtma asud, tõstad taldrikule juba vähem!

Hästi lõhnav kaneel annab kehale talvel igatepidi sooja: manusta seda joogis või magustoidus. Võid lisada kolm tilka kaneeliõli(saab apteegist) jalavannile - peale selle lisa jalavannile veel 2 sidruni mahl, 2 supilusikatäit meresoola, 20 grammi sinepipulbrit ja leota jalgu veerand tundi. Vahepeal on Eestiski müügil olnud Aasia päritolu tervisele igati kasulikke kaneelist sisetaldasid või kaneelitallaga susse - needki aitavad külmetavate jalgade vastu. Ah jaa, ning kaneeli raputamine jalanõudesse eemaldab halva lõhna ning imab niiskust!

Kes kaneeli aga kodus pulbri kujul hoiab, selle teadmiseks, et jahvatatud kaneel kaotab kiiremini oma maitse- ja lõhnaomadusi. Pulbriga nõu peaks olema kindlalt suletud ning seda tuleks säilitada jahedas, kuivas ja pimedas kohas (mitte läbipaistvas purgis). Umbes kuue kuu jooksul soovitatakse kaneelipulber siiski ära tarvitada, sestap on seda kasulik pigem väikestes kogustes osta.