Suvemaja põhjarannikul
Eve Arpo
Diivan
Hoone seinad ja katus on kaetud vertikaallaudisega, mis annab traditsioonilisele materjalikäsitlusele tänapäevase nüansi. Laudis on peitsitud naturaalse männitõrvaga ja muutub ajas loomulikult halliks. | Kaido Haagen

Juminda poolsaarele rajatud Hara allveelaevade demagnetiseerimise baas pole veel endale uut kasutusotstarvet leidnud, küll aga on kasutusele võetud üle Hara lahe asuvad väiksemad militaarhooned. Mahajäetud ehitised annavad võimaluse unikaalse suvekodu rajamiseks looduskaunisse paika, kuhu uue maja ehitamine oleks keelatud.

 

Rannikule ehitatud militaarrajatised võluvad oma vastandlikkuses – kaunis loodus versus tehismaterjalid. Hara sadam ja ümberkaudsed rajatised ehitati 1950ndate aastate keskel Nõukogude Liidu sõjamerelaevastiku tarbeks. 1991. aastal jäid hooned pärast sõjaväe lahkumist tühjaks. Kui Lahemaa looduskaitseala rannavööndisse eramu ehitamisest võib iga mees ainult und näha, siis olemasoleva hoone suvemajaks rekonstrueerimine on lubatud. Otse mererannikul mändide all asuvad militaarhooned on atraktiivsed suvituskohad.

Tellis, betoon ja puit

Loksa ja Viinistu vahel paikneva suvemaja ümberehitus valmis 2014. aastal, projekti autor on arhitekt Andri Kirsima. Hoone arhitektuurne kontseptsioon on orienteeritud merele: avarad terrassid mõlemal korrusel, suuremõõtmelised klaaspinnad ja aknad on avatud Hara lahele. Elukorraldus seataksegi vastavalt tuulele: maatuulega nauditakse õues olemist ja meretuulega varjutakse klaasiga kaetud terrassile.

Vanast hoonest on säilitatud massiivsed tellisest välisseinad ja raudbetoon-õõnespaneelidest vahelaed. Sauna ja panipaiga juurdeehitus valmis puitkarkassil ning see järgib lihtsat vormikeelt. Tagasilõiked plaanilahenduses aitavad liigendada hoonemahte, tänu liigendusele pole merepoolne varikatus maanteelt nähtav. Hoone seinad ja katus on kaetud vertikaallaudisega, mis annab traditsioonilisele materjalikäsitlusele tänapäevase nüansi. Laudis on peitsitud naturaalse männitõrvaga ja muutub ajas loomulikult halliks.

Minimalism kolmel korrusel

Suvila esimesel korrusel asuvad esik, garderoob, elutuba koos avatud köögiga, klaasitud terrass ja basseiniga mereterrass ning avar pesuruum vanni ja leiliruumiga. Samuti jäävad esimesele korrusele WC ja tehniline ruum koos panipaigaga. Teisel korrusel asub ruumikas magamistuba, duširuum ja rõdu. Kolmandale ehk pööningukorrusele saab vajadusel mahutada külalised. Korrustevaheline sisetrepp on valminud tammepuidust astmetega.

Sisekujunduses on hoitud minimalistlikku joont, vanade tellisseinte kõrvale on lisatud valget ja halli. Sisseehitatud mööbli on eritellimusena valmistanud A-ruut, enamik kerget mööblit ja köögikapid on toodud kaubikuga Ikeast. Elutoa diivan telliti eestimaiselt pehme mööbli tootjalt Softrend. Aktsendina on tubades restaureeritud või veel oma järge ootavaid esemeid. Istmeta tool vannitoas mõjub lausa skulpturaalselt. Suvemaja on hea näide nõukogudeaegse hoone taas kasutusele võtmisest. Vihjeks veel niipalju, et antud maja ootab uusi omanikke.