Umbrohi toidulauale: naadipirukas
Kodu & Aed
Naat sobib hästi pirukasse. | Shutterstock

Naat ja nõges sobivad kenasti toidulauale: ajakirja Kodu & Aed aprillinumbris õpetab toidutoimetaja Pille Petersoo näiteks tegema naadipirukat ja teisi maitsvaid roogasid. Tartu Ülikooli botaanikaaed näitab aga mai lõpuni näitusel “Umbrohi taldrikul”, millised taimed süüa sünnivad.

KEVADINE NAADIPIRUKAS

See pirukas on inspireeritud Kreeka köögist, kus erinevate mõrkjate metsikute roheliste taimede söömine veel põlvkond-paar tagasi täitsa tavapärane oli. Kui soovid mahedama maitsega pirukat, siis asenda feta kodujuustuga. Soovi korral lisa täidisesse ka nõgese- ja võilillelehti.

Kaheksale kuni kümnele

Tainas:

200 g võid

200 g hapukoort või maitsestamata jogurtit

350 g nisujahu

näputäis soola

 

Täidis:

1 sl õli

100–200 g noori naadilehti

1 suurem sibul

400 g pehmet fetalaadset juustu

1 muna

1 tl kuivatatud majoraani või punet

soola ja musta pipart

 

Taina valmistamiseks sulata või, sega juurde hapukoor/jogurt, jahu ja sool. Sõtku ühtlaseks, pane kuni pooleks tunniks külmkappi tahenema. Jaota tainas kaheks enam-vähem võrdse suurusega tükiks. Rulli välja, aseta pool tainast väiksema ahjuplaadi peale.

Täidise valmistamiseks pese ja nõruta noored naadilehed hoolega. Kuumuta kuival pannil läbi, kuni lehed on “närtsinud”, siis loputa kiiresti külma vee all, suru hästi kuivaks ja haki väiksemaks. Kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibul ning prae tasasel tulel 10 minutit, kuni sibul on pehmenenud. Lisa tükeldatud naadilehed, juust, maitseroheline, sool ja pipar, viimasena sega hulka muna (jäta veidi muna ka piruka määrimiseks).

Tõsta täidis tainale ja kata ülejäänud tainaga (soovi korral tee spetsiaalse lõikuriga esmalt kaunistused peale). Suru piruka servad tugevasti kokku, pintselda pealt lahtiklopitud munaga, tee kahvliga mõned torked sisse. Küpseta 200-kraadises ahjus 25–30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.

 

Näitus "Umbrohi taldrikul"

 

Tartu ülikooli botaanikaaia õppeklassis on alates 17. aprillist avatud näitus looduslikest toidutaimedest. Näitusel “Umbrohi taldrikul” on väljas paarkümmend erinevat liiki taimi nii herbaarlehtedena kui ka pottides, mis kõik sobivad toidu valmistamiseks. Lisaks ülevaatele söömiskõlblikest taimedest jagatakse näitusel retsepte, vastata saab viktoriiniküsimustele ning toimuvad degustatsioonid.

“Tegemist on ajas areneva näitusega,” selgitab näituse korraldaja ja botaanikaaia aednik Kristine Fenske. “Nii nagu kevadel tärkab ja areneb loodus, võib ka näitusel taimepottides näha arenevaid ja üha suuremaks kasvavaid taimi. Botaanikaaeda on seega põhjust tulla mitu korda, sest mai lõpus on näitusel sootuks teine nägu kui praegu, ” lisab Fenske. Näitus “Umbrohi taldrikul” on avatud 17. aprillist 28. maini ning seda saab külastada iga päev kell 10-17. Sissepääs on botaanikaaia piletiga. Botaanikaaia avamaa külastamine on tasuta.

25. aprillil kell 15 toimub looduslike toidutaimede õpituba. Uuritakse, kas võilill, naat ja teised umbrohuks peetud taimed kõlbavad süüa ning kuidas neid roogades kasutada. Külastatakse temaatilist näitust ja ilusa ilma korral toimub ka ekskursiooni aias. Vajalik eelregistreerimine aadressil botaed@ut.ee

Artikli märksõnad