8 nõuannet, kuidas koduaias kartulit kasvatada

kodus.ee/Aide Tsahkna
potato, thyme
Aiakraam omast käest: värske kartul ja tüümian. | Shutterstock

Koduses tarbeaias pistetakse aina sagedamini mulda ka kartul.  Kuidas seda kõige paremini teha, nõnda et head saaki saada, seda õpetab kodus.ee lugejaile Eesti Taimekasvatuse Instituudi vanemteadur, kartuliaretaja Aide Tsahkna.

Kartuliaretaja Aide Tsahkna nõuanded:

1. Kartulile sobivad kergelt happelised, parasniisked saviliiv ning kergemad ja keskmised liivsavimullad.

2. Ärge kasvatage kartulit samal kohal üle 4 aasta (mehaaniline segunemine, haiguste oht). Kui sage viljavaheldus ei ole võimalik, peaks suuremat rõhku panema seemneuuendusele, väetamisele ja mullaharimisele. Vahekultuurideks võib kasvatada kaunvilju või üheaastast ristikut. Mitte panna kartulit maha söödi või pikalt heintaimede all olnud maale. Traatussioht!

3. Kui veel seeme pole muretsetud, siis on viimane aeg seda teha. Olemasolev seeme tuleks aga üle vaadata, vigastustega ja mädad mugulad eemaldada. Kui on kasvanud väga pikad “pimeidud”, siis need ära murda, sest ühest iduaugust võib välja kasvada kolm idu. Seemneks mitte valida väikesi mugulaid, mis võivad juhuslikud hoopis haiged olla, kui just pole tegemist kõrge paljundusega.

4. Kui on soovi varajast saaki saada, siis eelidandada. Selleks hoida mõni päev 15-20°C juures ja seejärel 10°C juures 30-40 päeva. Valgust anda esialgu 8-10 tundi, hiljem 12-14 tundi. Väikese koguse võib isegi kasti niiskesse turbasse panna, siis areneb tugev juurestik ja mulda panekul erilist kasvuseisakut ei tule. Normaalsed idud mahapanekuks on 1-2 cm pikkused. Kui on  ülekasvamise oht, viia jahedamasse kohta. Kui peaks olema vajadus suuri mahapandavaid mugulaid poolitada, siis lõigake mugul pikuti pooleks, et mõlemale poole jääks idusid ja kastke nuga desinfitseerimiseks nt kaaliumpermanganaadi  lahusest läbi.

5. Väga varajase saagi saamiseks võib maa soojenemiseks enne vagude ajamist maa katta kilega. Vaod võib sisse ajada 3-5 päeva enne mahapanekut. Varajasele kartulile võib peale panna katteloori 1-3x (õhk jääb kihtide vahele ja kaitseb paremini öökülma eest).

6. Kartulimaa peaks olema sügavalt haritud. Mahedalt kasvatades panna vakku kõdusõnnikut. Kui valite tavalise kasvatamisviisi, kuid ei taha millegagi liialdada (toitu vajab kartul ikka), siis see ei ole mingi “mürk”, kui annate vakku (peotäis jooksvale meetrile) spetsiaalset kartuli mineraalväetist, mis ei sisalda kartulile kahjulikku kloori. Iga elusorganism vajab eluks toitu ja kui seda mullas ei ole nii palju, siis näete suure vaeva kasvatamisega, aga tulemus on saagi näol kesine.

7. Kartul panna maha, kui muld on vähemalt 10 cm sügavuses 10°C soe ja mitte väga märga mulda panna, siis võivad kartulitõusmed nakatuda tõusmepõletikku ja saak võib päris ikalduda. Võib järgida vanarahva tarkust, et parim aeg kartuli mahapanekuks on toominga õitsemise aeg ja seda ikka oma kodukohas.

8. Jälgida, et vagudele ei tekiks mullakoorikut. Mullata 2-3x.

"Lõpetuseks sooviks kõigile head pealehakkamist, kes ei pea paljuks ise omale kartul kasvatada," julgustab Tsahkna siiski kartuli koduaeda tooma. "See, et kartul teeb paksuks on küll vananenud arusaam. Mitte kartul ei tee paksuks, vaid selle juurde kuuluv kaste ja lisand. Kartul on endistviisi meie “teine leib”. Tsiteerides ajakirjanik Ilmar Pallit Maalehes: “Kui kartul pole eesti asi, siis mis asi see eesti asi üleüldse on?”

Aide Tsahkna ülevaadet Eesti kartulisortidest saad vaadata siit.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid