Aiahooaeg algab idandades. Mida ja kuidas idandada?

Kaja Kurg
Spetsiaalse idandamispurgi kaas on ühtaegu nii sõel kui ka tugi. | Shutterstock

Väike rediseidand maitseb täpselt nagu redis ja pisike porruhakatis on vängemgi kui täiskasvanud porrulauk.

Idandamine on nagu mikrovormis salatikasvatus. See on imelihtne ja käib kiirelt. Mõne päevaga valmib vitamiinidest ja muudest kasulikest ühenditest pungil saak ning keset talve saab nautida puhtaid värskeid maitseid.
Võta kapist välja või osta idandamisnõud – purk või torn –, varu sobivaid seemneid ning hakka pihta!

Väikepakendeid idandamiseks mõeldud seemnetega (neid pole töödeldud kemikaalidega nagu külviseemneid) saad osta aia-, loodus- ja toidupoest. Nisuteri tasub võtta suures, (poole)kiloses pakis talutoidu riiulilt. Sobivad ka kõik koduaiast korjatud seemned, v.a tomat, mille idandid on mürgised, ning petersell ja aedtill, mis idanevad väga aeglaselt.

 

Kui ruttu „saak” valmib?
 

Idanemise aeg sõltub temperatuurist, niiskusest ja taime liigist. Keskmiselt saavad idandid valmis 3–5 ööpäevaga, aga nisuterad ja mungoad pistavad „nina” välja juba teisel päeval.

Parim idandamistemperatuur on 22°. Liiga soojas seemned roiskuvad, jahedas aga ei arene. Enamik idandeid on kõige väärtuslikumad pärast 72-tunnist idanemist, seejärel hakkab arenev taim ise kasutama kasvamiseks neid väärtuslikke toitaineid, mis idanemise ajal seemnes tekkisid.

Kui idandid on valmis, siis tuleb nende areng peatada, et hinnalised ühendid kaotsi ei läheks. Hoia idandeid hermeetilises karbis külmkapis. Väärtuslikuna püsivad nad vaid paar-kolm päeva, mitte kauem. Enne tarvitamist lase idandid vee alt läbi, et neid värskendada ja pesta ära seistes tekkinud bakterid. Kui idand on otsast pruunistunud, on see vana ja oma väärtuse kaotanud.

 

Kuidas idandada purgis?
 

Purk sobib hästi siis, kui köök on tilluke või kui idandite sööjaid on vähe. Spetsiaalse idandamispurgi kaas on ühtaegu nii sõel kui ka tugi. Pärast loputamist on väga mugav panna purk lihtsalt tagurpidi, et vesi saaks välja nõrguda.

* Sobiv kogus purgi kohta on üks supilusikatäis peeneid seemneid või üks kuhjaga supilusikatäis suuremaid.

* Kata seemned veega ja leota üle öö.

* Vala leotusvesi ära ning loputa seemneid päevas kaks korda, kuni idandid on valmis.

* Kui unustad loputada ja seemned kuivavad läbi, siis idanemine katkeb ega taastu.

* Idanemisele mõjuvad halvasti järk temperatuurimuutus.

 

Kuidas idandada tornis?
 

Mitme alusega idandamisnõu eelis purgi ees on see, et korraga saab kasvatada eri taimeliike ja/või sättida „saagi” valmimist nii, et seda on kogu aeg võtta parimas värskuses.

* Lava kohta paras kogus on kaks supilusikatäit kuivi seemneid. Idanedes seemned paisuvad ning täidavad üllatavalt ruttu kogu aluse.

* Seemnete niisutamiseks vala ülemisele lavale pool liitrit puhast joogivett. Vesi nõrgub läbi äravooluava keskmisele ja seejärel alumisele korrusele, niisutades sealseidki seemneid. Veidi vett jääb igale lavale ka soonte vahele.

* Veereservuaari kogunenud toitainerikas loputusvesi vala toalilledele.

* Loputa torni hommikul ja õhtul: lisaks niisutamisele uhab vesi ära ka hallituseosed ning idandite ainevahetuse jäägid.

* Veevooluga tekkinud seemnekuhjakesed aja lusikaga laiali, et iga idaneja saaks õhku.

* Kui idandid liigselt kuivavad, siis nad enam edasi ei idane.

* Pärast kasutamist pese lavad üle kuuma veega, põhjalikumaks puhastuseks leota enne söögiäädikas. Lavasid võib pesta ka nõudepesumasinas.

 

Mida idandada
 

Aasristik, aedsalat, aedrõigas, aed- ja põlduba, basiilik, hernes, harilik lääts, kapsad, lambalääts, lina, lutsern, salatkress, munguba, nisu, söögipeet, päevalill, rebashein, redis, tšiili hanemalts, valge sinep jne.

Sarnased artiklid