EV100 | Kaunilt kodumaine sünnipäevatort
Kaspar Kütt
Tallink Spa & Conference Hoteli kondiiter
Sünnipäevatordis ka kodumaised ja kodused koostisosad – kamajahu, rabarber, tume rukkileib ja toormoos. | Tootja

Kuna tegu on kodumaa väärika juubeliga, siis eeldab ka pidulaua ehteks valmistatav tort pühendumist ja aja mahavõtmist. Loomulikult on  sünnipäevatordis ka kodumaised ja kodused koostisosad – kamajahu, rabarber, tume rukkileib ja toormoos.  

Tordi biskviitpõhi:

6 muna

130 grammi mett

70 grammi fariinisuhkrut

70 grammi nisujahu

100 grammi kamajahu

15 grammi küpsetuspulbrit

200 grammi hakitud ja röstitud metsapähklit

Vahusta muna mee ja fariinisuhkruga tugevaks vahuks. Sõelu jahu läbi ja lisa see koos hakitud pähklitega ettevaatlikult, kuid korralikult segades vahustatud munamassile. Küpseta biskviitpõhi 26-sentimeetrise läbimõõduga vormis lähtudes oma koduahjust ja kogemustest.

 

Täidis:

300 grammi rabarberit (võib olla sügavkülmast võetud)

100 grammi mett

100 milliliitrit Vana Tallinna likööri

3-4 kaneelipulka


Keeda vaiksel tulel täidise koostisosadest ühtlane moos, seejärel eemalda kaneelipulgad ja pane täidis jahtuma.

 

Kreemid:

600 grammi vahukoort

200 grammi kodujuustu

100 grammi hapukoort

70 grammi suhkrut

maitseks Vana Tallinna likööri või analoogset alkoholivaba aroomi

Esimese kreemi jaoks vahusta 300 grammi vahukoort suhkruga võimalikult tugevaks vahuks. Lisa vahule segades juurde hapukoor ja kodujuust.

Seejärel vahusta eraldi kaussi ülejäänud vahukoor ja lisa sellele ettevaatlikult likööri või endale meelepärast aroomi nii palju, et kreem ei muutuks vedelaks. Võid kasutada pisut želatiini või vahukoorestabilisaatoreid, mis tagavad selle, et kreem tordilt plehku ei pane.

 

Vahekihid:

150 grammi tumedat rukkileiba

200 grammi enda maitse järgi toormoosi või värskeid marju

Lõika biskviit kaheks võrdseks kettaks. Aseta üks ketas tordi põhjaks, sellele jaota täidis. Haki rukkileib väikesteks kuubikuteks ja puista ühtlaselt täidisele. Seejärel kata leivapuru kodujuustu kreemiga ning aseta sinna peale teine biskviidipõhi. Tilguta soovi korral biskviidile veel pisut Vana Tallinna likööri ja määri peale kodune toormoos. Võid kasutada ka värskeid marju kui neid juhtub olema. Kata tort vahukoorekreemiga ja pane ööseks külmikusse tahenema.

 

Kaunistused:

Kuivatatud rukkililleõied

Pohlad

Metsapähklid

Šokolaadipulgad või - laastud

Kasuta koogi kaunistamiseks loovust ja käepäraseid materjale, pidupäeva tort ei peagi olema igas kodus ühte nägu.

 

 

 

 

Artikli märksõnad