Evelin Ilves: köök on elu ja elu on muinasjutt
Ele Praks
Kui oleks vaja välja valida üks asi, siis Evelin Ilves võtaks panni. | Triin Maasik

Kui me kokkulepitud ajal Evelin Ilvese kodukööki jõuame, ei ole telekaamerad sealt veel lahkunud. Perenaine viipab rõõmsalt sisse astuma.

Vanalinna müüride vahel on suure maakivist kamina ja pika tammise lauaga köök, muhe, soe ja natuke muinasjutuline nagu lasteraamatu pilt. Võtab aega, enne kui kaamerad kokku pakitakse, aga Evelin ei lase end sagimisest oma kodus häirida. Rahvusringhäälingu lahkumisest jääb kööki värelema haldjalikku eetrisära ja veidike ka Vahur Kersna malbet naeratust.

„Köök peab olema elamiseks, eluköök, mhm …,” noogutab Evelin särasilmselt ja soojalt, kinnitades ilmselt mõtet, et elutuba on köögi kõrval kõvasti ülehinnatud. On ju ülekohtune märkida televiisoriga tuba elutoaks, samal ajal kui pliidiga ruum on lihtsalt „köök” – tegelik elu pulbitseb ikka ümber hõõguva pliidi. „Köök ei ole ainult töö, köök on elu. Siin me tavaliselt oleme,” nendib Evelin lühidalt.
Tema külalislahkes köögis tegutseb ühtlasi minirestoran, kus väikese seltskonnaga on võimalik õdusalt aega veeta ja lasta end võõrustada maailma maitsetega või koduste roogadega – kuidas parajasti soovitakse. Suvel on Evelini kodu restoran avatud Hiiumaal, talvel aga Tallinna vanalinna müüride vahel.


Pann, munarebud ja metsmaasikad
 

„Milline on sinu köögi kõige armastatum tarvik? Selline, milleta kokkamist ette ei kujutaks. Ilma milleta ikka koheüldse ei ole võimalik köögis toimetada?” pärin mina. Evelin on vastuse peale juba mõelnud: „Kui mõelda, et tahad kokata, ja vaja on välja valida üks asi, siis ma võtaks panni.
Pannil saab kõike teha. Selle peal saab toorsalati valmis teha ja seveerida. Saab suppi keeta, eriti kui on kõrgem pann.

Artikli täismahus lugemiseks osta värske ajakiri poest või telli ajakiri Kodu & Aed.