JÕULULAUALE | JANSSONI KIUSATUS
Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Üks tuntumaid Rootsi rahvusroogi – Janssons frestelse. See kreemjas kartulivormiroog on väidetavalt saanud nime Rootsi ooperilaulja Pelle Janzoni järgi. Retsept ilmus rootsi keeles esmakordselt 1940. aastal ja kuulub klassikalisele Rootsi jõululauale.

Kuuele kuni kaheksale

1 kg kooritud kartuleid 
võid vormi määrimiseks ja sibulate praadimiseks
3–4 sibulat
100 g nõrutatud Kipperi anšoovist või Skandinaavia vürtsikilu (fileesid)
400 ml vahukoort
soola ja musta pipart
riivsaia
peale võitükikesi

 

Koori kartulid, lõika peenikesteks kangideks. Koori sibulad, lõika õhukesteks viiludeks. Prae sibulad väheses võis kergelt läbi, aga ära pruunista!

Laota laia ja madala ahjuvormi põhja pool kartulitest, peale praetud sibulad, vürtsikilufileed* ja ülejäänud kartulid. Maitsesta pipra ja vähese soolaga.

Kalla peale nii palju rõõska koort, et kartulid oleksid peaaegu kaetud (koort võib minna veidi rohkem või vähem – see oleneb vormi suurusest). Puista peale riivsaia ja võitükikesi.

Küpseta 225-kraadises ahjus umbes tund aega. Kontrolli, kas kartulid on küpsed – kui veel mitte, siis kata roog liigse pruunistumise vältimiseks pealt fooliumiga ja küpseta 200-kraadises ahjus veel 10–15 minutit.

Serveeri koos salatiga omaette einena või liharoa lisandina.

NB! Rootsi „anšoovised” on tegelikult hoopis kilud. Nimelt hakati kilusid juba 17. sajandil Rootsis kutsuma „ansjovis”. Päris anšoovised (Engraulis encrasicolus) on Rootsis tuntud kui „sardeller”. Rootsi „anšoovised” on üsna magusas marinaadis ja maheda maitsega.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid