Juudi õunakook
Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Algselt Poolast pärit kook on populaarne näiteks Ameerika Ühendriikides Pennsylvania osariigis, aga ka Austrias, kus seda tuntakse nime all Jüdischer Apfelkuchen. 

Kuna kook ei sisalda piimatooteid, siis saavad juudid seda süüa ka pärast liharoogi. Ühtlasi on hea, et see maitsev kook sobib ka kõigile neile, kes väldivad laktoosi ja kaseiini. 

1 kg õunu
1 sl kaneeli
1 sl vanillisuhkrut
1 sidruni mahl ja riivitud koor

4 muna
200 g suhkrut
250 g mahedamaitselist õli, nt rapsiõli
240 g ehk 4 dl nisujahu
1 sl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola

Peale: tuhksuhkrut

Vooderda 26 cm läbimõõduga (lahtikäiv) koogivorm küpsetuspaberiga. 

Pese ja koori õunad, lõika neljaks ja eemalda südamikud. Seejärel lõika õunad õhukesteks viiludeks. Pane kaussi, lisa vanillisuhkur, kaneel, sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor. Sega ja lase seista pool tundi. 

Siis kuumuta ahi 180 kraadini (pöördõhuga ahi 160°). 

Sega teises kausis nisujahu, küpsetuspulber ja sool.

Sega kolmandas kausis munad ja suhkur ning mikserda vähemalt 5 minutit, kuni muna-suhkruvaht on hele ja kohev. Siis mikserda vähehaaval juurde õli. 

Sega kiiresti juurde jahusegu, kuni saad ühtlase taina.

Tõsta pool tainast ettevalmistatud koogivormi. Laota peale pool kaneeli, vanilli ja sidruniga maitsestatud õunaviiludest. Siis kata ülejäänud tainaga, kõige peale laota ülejäänud õunaviilud. 

Küpseta 180-kraadises ahjus umbes poolteist tundi. Kui kook pealt liigselt pruunistuma kipub, kata see fooliumiga. 

Kontrolli koogi küpsust puutikuga: kui see koogi keskele torgatuna puhtaks jääb, on kook valmis. 

Võta kook vormist välja, lase jahtuda. Sõelu peale tuhksuhkrut ja serveeri. 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid