Kartuli mahapaneku 10 põhitõde

kodus.ee
Kartuli eelidandamist tasub ka kodumajapidamise väiksema mahu juures kindlasti teha, tõstes seemnekartuli mugulad pimedast hoidlast jahedasse, mõõdukalt niiskesse ja valgesse. | Shutterstock

Sobivate varaste, keskvalmivate või hiliste sortide valimine ning haigustevaba sordiseeme kindlustab taimedele hea stardi. Kasvatamisele järgnevad talvekartuli jaoks sama tähtsad etapid: õigel ajal koristamine, sorteerimine, puhastamine, säilitamine, et meie toidulauale jõuaks kvaliteetne ja heamaitseline kartul.

Kui seemnekartulit enne mahapanekut eelidandada, st lasta idudel valguse käes kuni kuu enne muldapanekut arenema hakata, tärkab kartul varem ning kasvuperiood kasutatakse täielikumalt ära. Mugulate koor kinnistub varem ning saak on kvaliteetsem. Väheneb ka nakatumine kartulitõusmepõletikku.

Kui varem on eelidandanud potipõllumehed, siis nüüd tehakse seda ka suurte tootmispõldude tarbeks. Kartuli eelidandamist tasub ka kodumajapidamise väiksema mahu juures kindlasti teha, tõstes seemnekartuli mugulad pimedast hoidlast jahedasse, mõõdukalt niiskesse ja valgesse ruumi. Idud, mis keldris ilmudes on pikad ja haprad, kasvavad valguse käes tugevaks ja roheliseks. Mulda saades hakkavad kartulid jõudsamalt arenema.

 

1. Leia endale sobivad sordid, mis maitsevad, ning uuri nende kasvuaja pikkust jm nõudeid. Ära pelga katsetada uusi sorte, neid on aretatud ka mitmetele haigustele vastupidavaid.

2. Koduaias, kus ruumi liiga palju pole, sobib kasvatada pigem varaseid sorte, mida saab tarvitada kohe, alates kesksuvest.

3. Leia kvaliteetne seemnekartul. Neid müüakse näiteks aianduskeskustes väikepakis. Tegelikult võib ka kvaliteetse ja sobivat sorti talvekartuli seast seemnekartulid välja noppida.

4. Ilus seemnekartul on nähtavate vigastusteta, 3–5 cm läbimõõduga, pringi mugulaga ja ilusate nähtavate silmadega.

5. Kartul kasvab hästi haritud ja viljakas mullas. Kobeda mullakihi tüsedus peaks olema umbes 40 cm, sellest vao sügavus 20 cm. Kartul pannakse u 10 cm sügavusele.

6. Kartuli mahapanekul peaks muld olema 7–8 kraadi soe. See on nii tavaliselt toominga õitsemise aegu, täpne aeg sõltub kevadest ja piirkonnast.

7. Kartulit pannakse vakku maha jalalaba pikkuse vahega, siis jäävad mugulad paraja kaugusega ning võimaldavad taimedele piisavalt kasvuruumi. See tähendab, et meetrile pannakse umbes 3–4 kartulit.

8. Kasvuajal vajab kartul piisavalt niiskust, kobedat mulda ning mõned korrad muldamist, mis soodustab lisajuurte moodustumist ning mugulate arengut.

9. Kindlasti vajavad taimed kontrollimist kahjurite ja haiguste osas.

10. Kartulit võib hakata järk-järgult koristama, kui pärast õitsemist pealsed kolletuvad. Talveks säilitatavad hilised sordid koristatakse peamiselt septembris.

 

10 fakti kartulist

1. Kartul kuulub maavitsaliste sugukonda, maavitsaliste perekonda. Kartuli lähisugulased on tomat, paprika ja baklažaan ehk pommu.

2. Kartul pärineb Kesk- ja Lõuna-Ameerikast, kus teda on kultuurtaimena kasvatatud juba umbes 10 000 aastat.

3. Euroopasse jõudis kartul Hispaania meresõitjate vahendusel 1560. aastatel. Saja aasta pärast oli ta juba tähtsust koguv põllukultuur.

4. Eestis hakati kartulit kasvatama 18. sajandi keskpaigas. 19. sajandist levis ka Eestis kartulikasvatamine põllukultuurina. Sellest tehti tärklist, aeti piiritust ning seda kasutati ka loomasöödaks.

5. Nõukogude ajal nimetati Eesti ENSV-d ka sageli kartulivabariigiks, sest siis toodeti elaniku kohta rohkem kartulit kui teistes vabariikides, vahepeal oldi maailmas lausa teisel kohal.

6. Maailmas leidub umbes 4000 kartulisorti, Eestis kasvatatakse arvatavasti umbes 80 sorti.

7. Toiduks kasutatakse kartuli mugulaid, rohelised taimeosad sisaldavad mürgist ühendit solaniini. Seetõttu ei tohi ka valguse käes roheliseks muutunud mugulaid süüa.

8. Kartul sisaldab palju süsivesikuid (tärklist), valku, vitamiine, mineraale ja seedimist soodustavaid kiudaineid. Kartul annab vähem kilokaloreid kui sama suur hulk keedetud makarone või riisi.

9. Kartulimugulate maitse sõltub nii sordist kui ka mullast, milles mugulad kasvavad. Seetõttu maitsevad kodused mugulad alati tuttavamalt ja paremini kui võõramaised.

10. Kartulitaime õied on väga ilusad ning neid võib tuua ka vaasi.

Allikas: Kodu&Aed

 

Sarnased artiklid