Kreeklaste lihavõttesai tsoureki

Pille Petersoo
Lihavõttesai. | Juta Kübarsepp

Selles saias on mitmeid eksootilisi maitseaineid: mahlepit ja mastiksipistaatsiat, aga maitsva saia saab ka nendeta. Saia keskele pannakse punaseks värvitud munad, mis sümboliseerivad Jeesuse verd.

500 g nisujahu

100 g suhkrut

100 g toasooja pehmet võid

1 muna

0,5 tl soola

1 pakk kuivpärmi

1 suure apelsini peenelt riivitud koor

4 g jahvatatud mahlepit

3 g jahvatatud mastiksit

0,5 tl kaneeli

3 dl käesooja piima-vee segu

määrimiseks muna

soovi korral punaseks värvitud keedumune või mandlilaaste

 

Sega kausis jahu, suhkur, sool, kuivpärm, peenelt riivitud apelsinikoor, mahlep, mastiks ja kaneel. Sõtku juurde muna, pehme või ja käesoojast veidi soojem vee-piimasegu (u 42°). Sega hoolega, siis kummuta tainas jahusele lauale ja sõtku umbes 5 minutit. Pane uuesti kaussi, kata puhta köögirätikuga ning lase tund aega soojas kohas kerkida.

Jaota tainas kolmeks ühesuuruseks tükiks. Vormi iga tainatükk pikaks ribaks ning põimi palmikuks.

Tõsta palmik küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase veel tund aega kerkida.

 

Määri pealt munaga.

Aseta punaseks värvitud munad palmiku keskele, surudes neid tugevasti taina sisse. Munade asemel võid puistata peale hoopis mandlilaaste.

Küpseta 210-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni tsoureki on kuldpruun.

Lase restil jahtuda, siis lõika viiludeks ja serveeri.

 

Kaló Páscha – häid lihavõtteid!

Sarnased artiklid