Maitsvad õunad pikaks talveks. Uuemaid Eesti talisorte

Kaja Kurg
13.10.2022
Aasta viimastel kuudel on vana hea ’Antonovka’ kõige maitsvam ja mahlasem. | Shutterstock

Talv möödub muretult, kui oivaliselt lõhnavast õunakeldrist saab ikka ja jälle tuua õunu nii värskelt söömiseks, koogi jaoks kui ka muuks kokkamiseks.

Aasta viimased kuud on vana hea ’Antonovka’ (antoonovka) tippaeg – siis on ta kõige maitsvam ja mahlasem. Tegu on sügissordiga, mida kuni 2005. aastani käsitleti taliõunana. Hoiule pandud antoonovkad saavad tarbimisküpseks oktoobri lõpus ja on heas hoidlas säilides igati söömiskõlblikud veel jaanuariski.

Paljud halvustavad seda sorti, kuna peavad liiga hapuks. Ju nad pole saanud selliseid antoonovkaid, mis on korralikult hõredaks lõigatud puus päikese käes ilusasti kollaseks küpsenud. Sellistel õuntel on tõeliselt hõrk magushapu maitse ja nad on väga mahlakad, lisaks lõhnavad võrratult.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid