Millist kartulit valida - pudru- või salatikartul? Valik sorte on siin
Viive Rosenberg
kodus.ee
Keetmiseks sobivad paremini ühed sordid; pudru-, ahju- või salatikartuliks teised. | Arhiiv

Paljud inimesed oskavad hinnata head kartuli maitset, aga sageli ei teata, et iga toidu valmistamisel on oluline valida vastav sort.

Üldreeglina soovitakse hea maitsega universaalset kartulit, mis sobib keetmiseks, pudruks, salatiks ja ahjus küpsetamiseks. Sellist sorti on raske soovitada neile, kes hindavad muredat kartulit. Mure kartul ei sobi salatikartuliks, tänkja sisuga heast salatikartulist ei saa prae juurde muredat keedukartulit.

Eestimaal eelistatakse enamasti ümmargust kollase sisuga muredat kartulit. Kartuli headus sõltub ka valmistusviisist. Tähtis on see, et kartul oleks vahetult enne lauale andmist keedetud. Hea kartuli maitse hakkab nendel inimestel ununema, kes hoogsat tänapäeva elu elavad, kiiruga friikartuleid ja hamburgereid neelavad. Õnneks on veel enamusel eestlastel maakohtades vanemaid, vanavanemaid või häid tuttavaid, kes küllatulnuid omakasvatatud kartuliga kostitavad. Heast eestimaisest kartulist annab tunnistust ka see, et turismitalus kõhu täis söönud väliskülalised on pärast magustoitu veel kartulit palunud.

Keegi ei tea täpselt, kui palju kartulisorte on maailmas aretatud. Pakutud arvud ulatuvad 4000-7000, nii et valikuvõimalus on suur. Väikekasvatajatel on tähtis, et sort oleks võimalikult haiguskindel, sobiks meie kliima- ja mullastikuoludele, vastaks kasvataja maitsele ning kasutusviisile.

Sortide kasvatamist reguleeritakse seadustega. Vastavalt sellele saab osta kas Eestis kasvatatud või esindajate kaudu imporditud seemnekartulit. Korralik seemnekartul on varustatud etiketiga ja peab vastama kehtivatele nõuetele.

Eestis aretatud sordid on haigustele vastupidavamad ja maitselt meile sobivamad kui enamus välismaiseid sorte. Kahjuks kasvatatakse meie sorte suurtootmises veel vähe. Sageli tuuakse puuduseks nende mugulate ebakorrapärane kuju ja paks koor, mida peetakse liiga suurte koorimisjääkide põhjuseks. Kartuli kulinaarsete toodete tööstuslikul valmistamisel ei soovita, et mugulad oleksid muredad ja laguneks. Kartuli head maitset ei peeta tähtsaks, sest selle saab korvata maitseainetega.

Nii olekski põhjust nendel, kes soovivad tervislikku maitsvat muredat kartulit ise kasvatada, eelistada meil aretatud sorte. Meie inimesed on tavaliselt edumeelsed ja soovivad ikka uusi sorte. Uued sordid ei ole alati kõikide omaduste poolest vanadest paremad.

Sortide iseloomustamisel on kasutatud aretaja poolt toodud ja oma kogemustel saadud andmeid. Sordinime järel olev N märgib sordi kiduussi- ehk nematoodikindlust.

 

Kartulisortidel on neli peamist kvaliteeditüüpi:
A, B, C, D.

Kvaliteeditüübist sõltub kartuli kasutuseesmärk toiduvalmistamisel.

A on salatikartul – ei kee katki ja on tänkjas.
B on keedukartul – valdavalt ei kee katki, on veidi jahune.
C on jahune keedukartul – keeb katki ja on jahune.
D on pudrukartul – keeb katki ja on väga jahune.

 

MILLIST KARTULIT VALIDA?

Hea pudrukartul on selline, mis hästi katki keeb ja on üsna jahune. Kõige paremini sobivad pudrukartuliks näiteks sordid MARET, SATINA, VARAJANE KOLLANE, AFRA. 

Hea keedukartul on maitseasi: kes eelistab muredamaid mugulaid, mis hästi katki keevad; kes pisut tugevamaid, mis paremini kokku jäävad.  

Jahusemad keetmissordid on BIRGIT, GRANOLA, MARET, SATINA, VARAJANE KOLLANE, FLAVIA, AGRIA, ELFE, JELLY ja VINETA. 

Keetmisel lagunevad vähem RED LADY, ROMERA, SECURA, MARABEL, MILVA. 

Keetmisel ei lagune CAMPINA, FLAVIA, GALA, PRINCESS, SOLIST, TOSCANA, WEGA, CAMPINA, SECURA ja LAURA. 

Praekartuliks sobivad mugulad, mis küpsetamisel eriti ei lagune ja on mõõdukalt jahused. Parimad kartulisordid praadimiseks on BIRGIT, GALA, PRINCESS, SOLIST, SALOME, WEGA. 

Hea salatikartul on keetmise järel mõnusalt tihe ja nätske ning tugevasti ühes tükis. Parimad salatikartulisordid on CAMPINA, PRINCESS, BALTIC ROSE ja RED SONIA. 

Hea ahjukartul pehmeneb hästi, aga laguneb seejuures vähe. Head sordid ahjukartuliks on GALA, RED LADY, ROMERA, SATINA, SECURA, TOSCANA ja BALTIC ROSE. 

Allikas: eestikartul.ee

 

Sarnased artiklid