Millist tšillisorti kasvatada? Vaata tulisuse skaalalt, kes on esireas
Kaja Kurg
Kasvatajate kogemuste põhjal tasub ühte tšillitaime kasvatada siiski vaid kolm aastat. | Shutterstock

Särtsakad tšillid kuuluvad pigem maitsetaimede hulka, sest nende ülesanne on toitu maitsestada. Oma värvikate ja põneva kujuga viljade tõttu on nad samas ka ilutaimed, mis sobivad kaunistuseks nii terrassile, rõdule kui aknalauale. 

Punapipra pere kuumad liikmed

Särtsakad tšillid kuuluvad paprika ehk punapipra (Capsicum) perekonda. Kultuuristamise käigus on jäänud sõelale viis põhilist liiki, millest on aretatud tuhandeid sorte. Lisaks punastele on olemas ka roosasid, lillasid, kollaseid, oranže, šokolaadipruune ja isegi valgeid tšillisid. Viljadel on üllatavalt palju erinevaid vorme.

Lisaks on tuntud ka mõnikümmend liiki metsikuid tšillisid.

Vürts- ehk tšillipaprika (C. annuum Longum-rühm) kuulub samasse liiki magusa ehk salatipaprikaga (C. annuum Grossum-rühm), mille magusaid ja mahlaseid vilju kasutame köögiviljana. Vürtspaprika sortide hulgas on mahedamaid ja ägedamaid. Tuntumaid on ’Pepperoni’, ’Jalapeño’, ’Cayenne’, ’Thai’, ’Poblano’.

Kibe ehk kajenni paprika ehk kirbik (C. frutescens) on mõõdukalt tuline. Tuntuim sort on ’Tabasco’.

Kariibi paprika (C. chinense) viljad on kibetulised. Kuulsamad esindajad on ’Carolina Reaper’, ’Habanero’, ’Naga Morich’.

Maripaprika (C. baccatum) on mahedam. Meil on müüdud sorti ’Jamaican Bell’.

Liigi C. pubescens paksu seinaga viljad meenutavad väikseid õunakesi. Tuntumad sordirühmad on ’Rocoto’ ja ’Canario’.

Kodustes tingimustes on kõige lihtsam kasvatada vürtspaprika ja maripaprika sorte, ülejäänud liigid on nõudlikumad ja vajavad suuremat pühendumist.

Kõik paprika perekonna liigid on mitmeaastased. Neid saab valgusrikkal aknalaual talvitada ja värskeid vilju tarvitada. Kevadel tuleb puhmik tagasi lõigata, et see läheks taas ilusaks tihedaks.

Kasvatajate kogemuste põhjal tasub ühte tšillitaime kasvatada siiski vaid kolm aastat. Kõige ilusam on ta teisel suvel. Kolmandal aastal puitub vars liiga ära ja muutub hapraks, taim jääb hõredamaks. Siis pole enam mõtet teda edasi pidada.

 

Millist tšillisorti kasvatada? 
 

’Koral’ on väikeste (läbimõõt 2–3 cm) ümarate ja hästi vürtsikate viljadega, mis säilivad kaua. Annab korraliku saagi just suve lõpus hoidiste sissetegemisega ühel ajal.

’Thai Hot’ on kompaktne madal puhmik (kõrgus 40–60 cm), mis mahub hästi aknalauale. Võib talvituda ka lisavalguseta. Õitseb ja viljub lakkamatult aasta läbi, pisikesi (u 2 cm) punaseid koonilisi vilju on tohutult palju.

 ’Tabasco’ talvitub samuti probleemideta, aga pole aga nii kompaktne kui ‘Thai Hot’.

’Long Thin Cayenne’ sobib hästi pipranapsi tegemiseks ja tema õhukese koorega viljad kuivavad kiirelt.

’Jalapeño’ rohelistest viljadest marineeritud hoidis on hästi tuntud poelettidelt, aga seda on väga lihtne ka ise teha.

’Orange Wonder’ on oma püstiste oranžide viljadega pilkupüüdev potitaim.

 

Kuidas kasvatada?
 

Kuna tšillitaime juured ei ulatu kuigi sügavale, sobivad nad hästi ka potis või rõdukastis kasvatamiseks.
Külvist viljade valmimiseni võib eri liikidel kuluda 115–150 päeva või kauemgi. Kõige kiirema arenguga on hariliku paprika (C. annuum) sordid, teised liigid edenevad tublisti aeglasemalt. Istikute ettekasvatusaeg kestab 60–70 päeva ringis.

Kuna tšillid on pika kasvuajaga, võiks nad külvata juba veebruaris, aga seda vaid siis, kui tärganud taimedele on võimalik anda taimelambiga lisavalgust. Noortaimed vajavad väga palju valgust! Kui lisavalgust ei saa anda, on külviga targem oodata märtsi keskpaigani.

Külvist tärkamiseni kulub mõni päev kuni kolm nädalat. Hoia külvianumat või külvitablette soojas kohas (20−25 °C). Jälgi, et külv püsiks parajalt niiske. Kui idand hakkab mullast välja pressima, tõsta tärkavad taimed valguse kätte ja veidi jahedamasse (min 15 °C) kohta, et nad välja ei veniks.

Kuni märtsi lõpuni on aknalaual loomulikku valgust veel vähe, sellepärast anna istikutele lisavalgust (päevas 14 tundi).

Kui on arenenud 2−3 pärislehte (NB! Idulehti ära arvesta!), istuta taimed eraldi. Esialgu on paras 5 cm läbimõõduga pott, hiljem tõsta ümber suurematesse (10−12 cm), kus taimi saab hoida kasvuhoonesse istutamiseni mai lõpus / juuni algul. Sobiv aeg taimed välja istutada on siis, kui neil on juba esimesed õied.

Potis kasvatamiseks on sobiv anuma suurus 10–11 liitrit.
Paprikad on lehetäide lemmikud, nende tõrjumiseks kasvata taimede lähedal peiulilli, mille lõhn kahjurid eemale peletab.
Suve teisel poolel vajavad tšillid lisaväetist, et oleks jõudu vilju kasvatada.

 

Scoville’i skaala

Tulisuse ühik SHU

* Puhas kapsaitsiin 16 000 000
* ’Carolina Reaper’ 2 200 000
* ’Trinidad Moruga Scorpion’ 2 009 000
* Pipragaas 2 000 000
* ’Ghost Pepper’ 1 000 000
* ’Habanero’ 100 000 – 350 000
* ’Thai Hot’  50 000- 100 000
* ’Cayenne’  50 000
 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid