Mitmetahuline ja hubane linnakodu
Kersti Jaigma
Interjööris valitsevad mahedad pruunikad-beežid toonid, mis annavad sisekujundusele õdusa ja sooja ilme. | Tõnu Tunnel

Avar, kolme magamistoaga korter asub südalinnas 1930ndatest pärinevas kortermajas, mis renoveeriti tervikuna paar aastat tagasi. Moodsa juurdeehituse saanud hoones on ühendatud kaks ajastut, sarnaselt arhitektuuriga põimuvad erinevad stiilid ka sisearhitekt Hanna Karitsa loodud korterikujunduses.

 

Ruumikas neljatoaline korter on teiseks ehk n-ö linnakoduks perele, kellele Hanna Karits on aastaid tagasi juba ühe kodu kujundanud. Varasema koostöö ja usalduse pinnalt oli hea uue projektiga alustada ning mitmed mõtted ja lahendused loksusid paika üsna kiiresti.

Omanikud ostsid sisuliselt valmis korteri ja sisearhitekt liitus protsessi ajal, mil ruumiprogramm oli juba paigas ning siseuksed ja põrandad valitud. Kalasabamustris tammeparkett ja tumedad spoonitud tahveluksed tõid interjööri maja ehitusajaga haakuvat 1930ndate aastate stiili. "Olemasolevad põrandad ja uksed tegid lähteülesande mõnevõrra keerulisemaks, kuid korralikke puidust uksi välja vahetada ei tundunud mõistlik. Tuli leida lahendus, kuidas mahendada tumeda puidu raskepärast mõju ja lisada moodsasse linnakorterisse kergust," räägib sisearhitekt.


Probleemist sündinud lahendus
 

Hoone arhitektuur ja aknast avanevad vaated panid mõtted liikuma kontrasti loomise suunas. Klassikalistele kujundus-elementidele otsustati vastandada selge ja puhta pinnaga valged garderoobiuksed ning seinapaneelid, millel kordub mustadest vuukidest moodustuv graafiline joonesüsteem. "Selle võttega saime ka tumedad siseuksed kenasti toimima," lisab Karits.

Samuti ei mindud korteri planeeringu kallale. Sisearhitekt nägi oma ülesandena saavutada võimalikult väheste muudatustega hea, toimiv ja terviklik tulemus. Esimese asjana võttis disainer ette esiku ja elutoa piiril oleva kuubikukujulise mahu, mis peitis endas tualettruumi ning torudele ja teistele kommunikatsioonidele mõeldud šahti. Nn külaliste tualett oli sisearhitekti sõnul mõttetult suur ja ebapraktiline. Tehes ruumi oluliselt kompaktsemaks, tekkis võimalus lisada kuubiku väliskülgedele riiulid.

Artikli täismahus lugemiseks osta värske ajakiri poest või telli ajakiri Diivan.