Poola mooniseemnerull (Makowiec)

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Makowiec ehk mooniseemnerull kuulub kindlalt Poola pühadelauale.

Sellest kogusest saab kaks korralikku pätsi.

Pärmitainas:

600 g nisujahu
1 pakike kuivpärmi
75 g suhkrut
0,25 tl soola
2,5 dl käesooja piima
50 g sulavõid
1,5 muna

Täidis:

300 g mooniseemneid
kuuma vett
150 g suhkrut
100 g toasooja pehmet võid
2 tl vanillisuhkrut

Määrimiseks:

Umbes pool muna


Pärmitaina jaoks sega tainakausis jahu, kuivpärm, suhkur ja sool. Lisa juurde käesoe piim, sulatatud ja veidi jahutatud või ning viimasena munad. Sõtku tainas ühtlaseks. Kui see liiga märg on, siis sega juurde 1–2 sl jahu. Kui tainas on ühtlane, siis kata see puhta rätiku või toidukilega ning lase soojas tuulevaikses kohas kahekordseks kerkida (umbes tund aega). 

Sel ajal valmista täidis. Mõõda mooniseemned kaussi, kalla peale nii palju kuuma vett, et kõik mooniseemned oleksid kaetud. Lase vähemalt 30 minutit paisuda, siis peenesta köögikombainis või surista samas kausis saumikseri abil mustaks pastaks. Sega juurde suhkur, pehme või ja vanillisuhkur. (Mooniseemned võib juba eelmisel õhtul kuuma veega ligunema panna; enne pastaks jahvatamist tuleks liigne vedelik kurnata).

Sõtku kerkinud tainas läbi, kummuta kergelt jahusele lauale ja jaota kaheks. 

Rulli üks tainaports u 5 mm paksuseks ristkülikuks, määri peale pool mooniseemnetäidisest. Keera tainas laiemast otsast rulli, suru otsad tugevasti kokku ja tõsta saadud rull ahjuplaadile, liitekoht allpool. 

Korda sama ülejäänud taina ja täidisega ning tõsta teine rull ahjuplaadile esimese rulli kõrvale. 

Kata rätikuga ja lase veidi kerkida. Siis klopi alles hoitud umbes pool muna lusikatäie veega lahti ning määri saiad pealt munaseguga. 

Kuumuta ahi 200 °C (pöördõhuga ahi 180 °C). 

Küpseta mooniseemnerulle 200-kraadise ahju keskosas umbes 25–30 minutit, kuni saiad on kenasti kerkinud ja kuldpruuniks küpsenud. 

Võta ahjust välja, lase rätiku all veidi jahtuda. Lõika viiludeks ja serveeri.

Sarnased artiklid