Praktiline, mugav ja kaunis köök. Kuidas selleni jõuda?

Tiina Lang
Avatud köök eeldab esteetilisemat välimust. | Juta Kübarsepp

Oled kirglik kokkaja või ostad poolfabrikaate? Elad ahtas korteris või avaras majas? Vastused nendele võtmeküsimustele vihjavad, millist kööki tegelikult vajad.

„Tänapäeval ehitavad arendajad elamise köögiosa sedavõrd väikse, et köögi jaoks eraldi ruumi ei olegi,” leiab tootedisainerist köögiprojekteerija Bibi Steinberg, kelle arvates võiks ruumikas majas asuda köök eraldi, kuid selle üks sein olla elutoa vahelt käänd- või lükandustega avatav. Nii säilib voolavus ja avarus. Pole karta ka toidutegemise lõhnu, sest tänapäevased õhupuhastajad on väga võimsad.

Avatud köök eeldab esteetilisemat välimust, peaks kokku sobima elutoaga ega tohiks olla liiga köögilik, kus on lihtsalt ülemised ja alumised kapid. „Pigem võiks kasutada lükandpaneele ja kapid kulgeda laeni, et köök mõjuks sihvakamalt ja elegantsemalt,” leiab Bibi Steinberg, kelle arvates on vaatamata trendidele mõistlik meie pimedas kliimas kasutada köögis pigem heledamaid toone. „Kuigi hall võib olla heaks fooniks, ei ole see siiski alati kõige õigem ja võib aja jooksul ka ära tüüdata.” Sestap võiks eelistada ajatuid kreemikaid ja piimakohvilaadseid toone ning loodusvalget, Inglise ja Prantsuse stiili puhul rohekat-sinakat gammat.

„Moes on matid kapipinnad, sealhulgas matt presskivi tööpinnana, aga kõik sõltub köögi stiilist ja inimese maitsest. Kui talle meeldib läikiv kapipind, siis miks mitte,” sõnab Bibi Steinberg, kes eelistab ise matte pindu, kust ei peegeldu valgust ega varje. On rahulikum ja neutraalsem, sobib paremini. „Mattpindu on ka parem puhastada. Samuti presskivi, mis on töödeldud küllastatud vaiguga ehk sellel on spetsiaalne puhastuskiht. Head on keraamiline tööpind ja keraamiline valamu, sest on löögikindlad ja mustust tõrjuvad. Keraamilist tööpinda on lihtne puhastada. Siiski peab arvestama, et kuna see on õhuke, siis võivad pinnas tekkida pinged ja purunemine pole välistatud.”

 

Funktsionaalsus on köögis tähtsaim
 

Bibi Steinberg keskendub järgnevalt võimalustele, mis muudavad köögi ja selles kokkamise mugavaks.
Köögisaar võtab palju ruumi ja seda alati köögi keskele projekteerida ei õnnestu. Ent võib teha näiteks ühte seina sirge köögi ja teise seina äärde köögisaare, et saada tööpinda topelt juurde. Väiksemas ruumis jääb sel juhul käiguruum alles. Tööpinna ehk köögisaare alla saab teha sügavamad sahtlid, et seal köögitarvikuid või potte-panne hoida.

Köögisaare õhupuhasti võiks tööpinnast tõusta, sest tõmbab kõik söögitegemise lõhnad kohe ära. Hea on piklik pliidiplaat. Õhupuhasti saab ka sügavamate ülemiste kappide alla ära peita. Võimsad teleskoop-õhupuhastid, mida saab varjata paneeliga, ei lase ülemisi kappe ka rasvaseks minna. Mõistlike õhupuhastite maht algab 650 m³ tunnis. Mida võimsam, seda parem.

koogisaar.jpg

Köögisaar.
Juta Kübarsepp

Sahver peaks köögis olema, kui seda on vähegi võimalik teha. Lisaks juurviljadele, hoidistele jms saab sinna mahutada sügavkülmiku või lisakülmiku vms.
Kui eraldi sahvriruumi pole, võib selle tekitada kas või ühe kapikesega, mille uste küljes olevatel õhukestel riiulitel saab hoida maitse- ja kuivainepurke.

Potid-pannid jms söögitegemise nõud võiksid olla pliidi all sügavas sahtlis, et süüa tehes poleks vaja teha ekstra liigutusi. Käeulatuses olgu ka maitseained, õlid jms, seejärel puidust sisuga sahtlites noad − igaüks oma vahes, et käsi ei veristaks.

Sahtlite põhjas peaksid olema hõlpsalt puhastatavad kummimatid, et asjad ei libiseks. Nii saab piduriga sahtlis hoida ka klaaspokaale, mis sahtlit kinni lükates ümber ei kuku.

Kodumasinatel nagu blender, röster, kohvimasin jms, võiksid olla oma kohad kapi või tööpinna sees, aga see eeldab suuremat kööki. Samuti olgu köögikombainil omaette koht tööpinnal, et seda ei oleks vaja kuskilt välja venitada. Selle saab lükata karkassi sisse, oma kohale.

Valamu. Mugavam on kahe asemel pigem üks sügavam valamu, eriti väiksemas köögis. Sellele võib panna lõikelaua, suure nõrutaja või silikoonist sõela, mille saab kokku panna ja sahtlisse pista.

Nurgakapid, kui neis on ka väljakäivad karussellid ehk täispõhjaga süsteemid, on ebamugavad. Kui vähegi võimalik, tasuks nurgakappe vältida, kuigi väikeses köögis see alati ei õnnestu. Tööpinnast allpool ei tohiks olla ühtegi riiuliga kappi, kust sügavalt midagi kätte ei saa. Kõik võiks sahtlitena välja joosta. Väljasõitvaid sahtleid sobib teha kuni rinna kõrguseni.

Vitriinkapid ja peegeluksed. Köögi ülemises frondis on klaaspinnad ja peeglid väga lahedad, kui neid ei kardeta. Näiteks: kui kodus on jääklaasiga uksed, siis on hea jääklaasi kasutada ka köögikappidel. Klaas muudab ruumis kõik sügavamaks ja avaramaks.

Kui on palju ilusaid nõusid ja soov neid eksponeerida, siis peaksid kapid läbi paistma. Kapiseina saab veel panna peegli, mis nõusid võimendab. Kirka klaasiga kapid on eest valgustatud ja tagaseina paigaldatud peeglid. Allpool on väljasõitvad sahtlifrondid.

Valgustus. Köögi ülemiste kappide alla tasuks panna sooja valgusega leedvalguse, mis valgustab tööpinda. Lisaks võiksid olla laes objektidele suunatavad lambid, et köögimööbli fassaad poleks pime. Kui mööblil on karniis, siis vahel on tore, kui selle peal on samuti valgustid, mida saab lähtuvalt meeleolust ja vajadusest hämardada. Tähtis on, et kõik pinnad ja fassaad oleks valgustatud.

Käepidemed või süvistatud profiilid? Suurele integreeritud külmikule ja nõudepesumasinale, mis on rasked, võiks panna käepidemed. Samas annavad värvilisest metallist käepidemed lisaks praktilisusele mööblile meeldiva nüansi, muidu võib muutuda köök igavaks. Lisavad hubasust, hõngu ja iseloomu.

Integreeritav köögitehnika või mitte? Kindlasti integreeritav, võimalusi on palju, sest nii töötavad nõudepesumasin ja külmik vaiksemalt. Samuti annavad köögile ühtse ja esteetilisema pildi.

Lükanduksed on praktilised. Saab mööblikarkassi sisse lükata, varjata tarvikuid ja köögitehnikat, mida ei taha kogu aeg näidata. Igapäevaselt on kapp lahti, aga külaliste saabudes tõmbad uksed ette. Ka mitte kuigi praktilistele avatud riiulitele on kasulik lükanduksed panna. Esteetilisem lahendus eelkõige avatud köögis.

Sarnased artiklid