Punapõsksed toidud

Pille Petersoo (Nami-nami.ee)
Kodu & Aed
01.08.2016
kitchen-recipe
Juta Kübarsepp

Pole midagi maitsvamat lõhnavast, päikesesoojast ja punapõsksest tomatist, eriti kui seda oma käega noppida saab!

Shakshuka

kahele

Shakshuka on Põhja-Aafrikas ja Lähis-Ida riikides armastatud toekas hommikusöök, mida tihti süüakse ka päeval või… hoopis õhtul! Sellest ülipopulaarsest roast liigub mitmeid erinevaid versioone, minu lemmikuks on kujunenud siinne lihtne variant.

Tarvis läheb:

1 sl oliiviõli

2 purustatud küüslauguküünt

1 väiksem punane või roheline tšilli

1–2 paprikat (pikad ja peenikesed on mõnusamad!)

0,5–1 tl vürtsköömneid ja/või näpuotsaga harilikku köömnet

400 g purk konservtomateid või 0,5 kg värskeid tomateid

soola ja musta pipart

2 suurt kanamuna või 6–8 vutimuna

värsket koriandrit, tilli või peterselli

Valmistamine:

  1. Võimaluse korral vali pann, mille saad pärast ahju pista.
  2. Eemalda tšillilt seemned ja lõika tšillikaun õhukesteks viiludeks. Eemalda paprikalt samuti seemned, lõika sektoriteks ja seejärel õhukesteks ribadeks. Haki maitseroheline ja küüslauk.
  3. Kuumuta pannil õli, lisa tšilli, küüslauk ja paprika ning prae mõõdukal kuumusel aeg-ajalt segades paar minutit. Lisa vürtsköömned, kuumuta läbi.
  4. Lisa tükeldatud värsked tomatid või tomatikonserv (viimasel juhul loputa purk vähese veega ja kalla see samuti pannile).
  5. Maitsesta roog soola-pipraga, kuumuta segades 5–10 minutit, kuni kaste veidi pakseneb.
  6. Tee lusikaseljaga tomatikastmesse mõned süvendid ja löö igasse süvendisse üks (vuti)muna.
  7. Kata pann kaanega ja jätka tasasel tulel kuumutamist, kuni munavalge on hüübinud ja munakollane samuti poolenisti hüübinud. Kui eelistad läbinisti küpset muna, siis võid panni mõneks minutiks kuuma ahju grillielemendi alla tõsta.
  8. Puista peale hakitud maitserohelist ja serveeri. Kõrvale võid pakkuda pita-saia või krõbeda koorikuga pehmeid kukleid.

Variatsioonid:

  • Lisa roale ka hakitud või viilutatud punast või tavalist sibulat.
  • Lisa maitseks teelusikatäis paprikapulbrit.
  • Murenda valmis roale veidi feta- või kitsepiimajuustu.
kitchen
Tomatirisotto | Juta Kübarsepp

Tomatirisoto

neljale

Itaallaste risoto valmistatakse kindlasti risotoriisist, mida ei tohi enne loputada!

Tarvis läheb:

1–2 sl oliiviõli

1 hakitud sibul

1 sl apteegitilli- ehk fenkoliseemneid

250 g risotoriisi

1 liiter vett või köögiviljapuljongit

400 g tomatipüreed („passata”) või ise tehtud vedelamat tomatikastet

parmesani vms kõvemat juustu

Valmistamine:

  1. Kuumuta paksupõhjalises potis oliiviõli keskmisel kuumusel. Lisa sibul ja prae aeg-ajalt segades kümmekond minutit, kuni sibul on klaasjaks muutunud.
  2. Lisa uhmris tambitud fenkoliseemned ja kuumuta minut aega.
  3. Lisa risotoriis, sega korralikult läbi. Sega juurde tomatipüree, maitsesta riis kergelt soolaga.
  4. Kuumuta sibulate praadimise ajal teises potis puljong. Nüüd hakka kulbitäie-paari kaupa kuuma puljongit risotole lisama, peale iga kulbitäit risotot korralikult segades. Jätka, kuni riis on al dente ehk parajalt pehme, ent veel hamba all tunda. Timmi maitse soolaga parajaks, serveerimisel riivi roale parmesanijuustu. Õige risoto on pehme ja kreemja tekstuuriga, mitte kuiv riisipuder!

Variatsioonid:

  • Võid roale lisada ka hakitud küüslauku. Lisa see sibula praadimise lõppfaasis.
  • Kui sa ei ole suur fenkolisõber, siis jäta fenkoliseemned välja ja lisa risotole hoopis rosmariini või tüümiani. Tomatirisotole võib alati lisada ka värsket basiilikut!
  • Valmis risotole võid juurde segada ka mõned tükeldatud kirsstomatid. 
Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid