Suvikõrvits maitseb nii soolase kui magusana
Pille Petersoo
Küpsetatud kabatšokk amatriciana’ga. | Juta Kübarsepp

Tänavune suvi ei tohiks kedagi kabatšokisaagist ilma jätta, eriti kui vihmasagarad mööda ei purjetanud ja kastmisvett jagus.

Küpsetatud kabatšokk amatriciana’ga

Sugo all’amatriciana on traditsiooniline maitseküllane Itaalia pastakaste, mis koosneb seapõsest, pecorino-juustust ja tomatist. Siin on selle rikkaliku kastmega täidetud mahedamaitseline kabatšokk. 

Neljale kuni kuuele

1 saledam kabatšokk
125 g riivitud mozzarella’t või muud pastajuustu

Amatriciana:

2 sl oliiviõli
125 g kuubikuteks lõigatud peekonit – guanciale’t (seapõsk, mis on enamasti soola, pipra, salvei, rosmariini ja küüslauguga maitsestatud ning seejärel vähemalt kolm kuud vinnutatud) või pancetta’t (seakõht, mis on samamoodi ürtidega maitsestatud ja seejärel vinnutud või suitsutatud). Sobivad ka toorsuitsupeekoni kuubikud.

1 hakitud suur sibul
2 hakitud küüslauguküünt
1 tüümianioks
1 loorberileht
näpuotsaga suhkrut
2 sl punase veini äädikat
2 purki (à 400 g) konservitud purustatud tomateid
klaasitäis punast veini või vett
tubli näpuotsatäis tšillihelbeid
soola ja musta pipart

Valmista esmalt kaste. Kuumuta pool õlist potis, lisa peekonikuubikud ja prae neid umbes 5 minutit, kuni need hakkavad krõbedaks muutuma.

Siis lisa sibul, küüslauk, tüümian, loorberileht ja suhkur ning prae, kuni sibulad on kuldsed.

Lisa veiniäädikas, mõni hetk hiljem purustatud tomatid. Kalla vein või vesi tomatipurkidesse ja siis potti – nii saad viimsegi tomatitüki purgist kätte.

Maitsesta tšilli ja soolaga ning lase 30 minutit ilma kaaneta podiseda, kuni kaste on kenasti paksenenud.

Samal ajal kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika kabatšokk umbes 6 cm pikkusteks silindrijuppideks, uurista seest õõnsaks („põhi” jäta alla).

Nirista sobiva suurusega ahjuvormi või -pannile veidi õli ja tõsta kabatšokikausid vormi üksteise kõrvale. Maitsesta need soola-pipraga ja nirista ka peale veidi õli. Küpseta 30 minutit ahjus. Kabatšokijuppide eelnev küpsetamine on maitsva tulemuse nimel hädavajalik!

Siis täida kabatšokid kastmega, kata kõik fooliumiga ning küpseta veel 30 minutit. Eemalda foolium, jaota riivitud juust kabatšokkidele ning küpseta veel 10 minutit, kuni juust on sulanud ja roog kenasti läbi küpsenud.

Artikli täismahus lugemiseks osta värske ajakiri poest või telli ajakiri Kodu & Aed.