Suvine maasika-vahukooretort

Pille Petersoo
Maasika-vahukooretort. | Juta Kübarsepp

Rootsipärane klassikaline maasikatort (jordgubbstårta), mille lihtsam versioon on vaid vahukoorega, aga populaarsem versioon vanillikreemi ja vahukoorega. Kui vähegi võimalik, siis küpseta ka tordipõhi ikka ise!

Biskviitpõhi

4 muna
100 g suhkrut
60 g nisujahu
50 g kartulitärklist 
1 tl küpsetuspulbrit

 

Vahusta munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. 

Lisa ettevaatlikult omavahel segatud kuivained. Kalla tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud või küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi (läbimõõduga 24 cm).

Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni tordipõhi on läbi küpsenud ja pealt helekollane. Võta vorm ahjust välja, libista noaga servad lahti ja keera siis tordipõhi pahupidi (nt lõikelaua või suure taldriku peale) jahtuma. 

Kummuta jahtunud tordipõhi vormist välja. 

 

Vanillikreem (keedukreem)

5 dl piima
100 g suhkrut
2 muna
30 g maisitärklist
1 tl vanillisuhkrut
25 g võid

 

Kuumuta piim potis ettevaatlikult keemiseni. Samal ajal vahusta munad teises kausis suhkru ja kartulitärklisega kohevaks. Tempereeri munavaht, lisades sinna vahustamise ajal paar kulbitäit kuuma piima. Siis kalla munavaht potti ja kuumuta muna-piimasegu pidevalt segades, kuni kreem pakseneb (NB! Maisitärklis vajab paksenemiseks mõneminutilist kuumutamist tugeval tulel).

Tõsta pott tulelt. Lase kreemil 5 minutit jahtuda, siis klopi vähehaaval juurde või. Lase kreemil jahtuda. (Kreemi võib valmistada 3-4 päeva varem; hoia jahedas.)

Lisaks

700 g puhastatud maasikaid

4 sl suhkrut

400 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort

kaunistuseks värsket münti või sidrunmelissi 

 

Tordi kokkupanek:

Lõika biskviitpõhi kolmeks kihiks.

Tambi 300 g maasikaid 2 sl suhkruga katki. 

Määri pool maasikapüreest alumisele biskviidikihile, peale määri pool vanillikreemist. Siis aseta paika keskmine biskviidikiht, sellele ülejäänud maasikasegu ja vanillikreem. Kõige peale tõsta kolmas biskviidikiht. 

(Seda võib teha ka serveerimisele eelneval päeval. Kata toidukilega või tordikupliga ning hoia külmkapis.)

Lõika ülejäänud maasikad pikuti pooleks või paksudeks viiludeks. 

Vahusta rõõsk koor 2 sl suhkruga tugevaks vahuks. 

Määri õhuke kiht vahukoort tordi peale ja külgedele. Pane ülejäänud vahukoor tähekujulise otsaga pritskotti ning kaunista esmalt tordi küljed kenasti triipudega (liigu alt üles, jättes üles väikese „tähekese”). Kaunista tort maasikatega, soovi korral kasuta ka mündi- või melissilehti. 

 

Nipid:

Vanillikreemi võib teha ka ainult munakollastega. Sel juhul võta 4 munakollast. 

Võid teha koogi ka ainult vahukoorega. Sel juhul on vahekihtideks vaid suhkruga tambitud maasikad. 

Mina olen teinud kooki ka meil müüdavate vanillipudingitega (kaks 250 g topsi). Jääb mahlane, aga natuke vesisem. Kes julgeb, see proovib!

Sarnased artiklid