TAANI JÕULUPONTŠIKUD
Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Æbleskiver ehk õunapallid on traditsiooniline Taani jõuluroog, mida süüakse alati lillejul’i pidudel ehk jõuludele eelnevatel hõõgveini-koosviibimistel. 

Õunu pontšikutes pole, lihtsalt nimi on selline. Pallikeste küpsetamiseks on vaja spetsiaalset ümmarguste süvenditega pontšikupanni (taani k æbleskivepande, soome k munkkipannu), mis peidab end paljudes Eesti sahvrites. Moodsamal ajal liigub müügil ka elektrilisi panne. 

 

300 g nisujahu (u 5 dl)
1 sidruni või 0,5 apelsini peenelt riivitud koor
1 tl söögisoodat
0,25 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl uhmris peenestatud või jahvatatud kardemoni
0,5 tl soola
3 sl suhkur
5 dl keefirit või hapendatud täispiima
3 muna
3 sl rapsiõli või sulatatud võid

Praadimiseks:

võid

Peale: 

tuhksuhkrut

Serveerimiseks:

vaarika- või maasikamoosi

 

Eralda munavalged munakollastest. 

Klopi munakollased hapupiimaga ühtlaseks, sega juurde sidruni- või apelsinikoor, suhkur ja kardemon. 

Sega jahu, küpsetuspulber ja sooda omavahel. 

Vahusta munavalged soolaga tugevatipuliseks vahuks.

Klopi munakollased keefiri hulka. 

Sega jahu, küpsetuspulber ja sooda munakollase-keefirisegu hulka. Viimasena sega jaokaupa õrnalt juurde munavalgevaht ja sulavõi või õli. 

Lase tainal u 30 minutit jahedas seista. 

Kuumuta spetsiaalne pontšikupann tugeval kuumusel, siis pintselda kergelt õliga. Täida augud 3/4 ulatuses tainaga. Kui pontšikud on altpoolt küpsed, siis keera nad ettevaatlikult ringi – seda on mugav teha nt peenikeste puidust grilltikkude abil.

Küpseta paar minutit, aeg-ajalt pöörates, kuni pontšikud on ümberringi ühtlaselt kuldpruunid ja seest küpsed. Õige küpsetusaeg tuleb paika timmida: seest ei tohi tooreks jääda, nii et reguleeri vajaduse korral pliidi kuumust.

Tõsta valmis pallikesed taldrikule, puista üle tuhksuhkruga ning soovi korral paku juurde maasikamoosi. 

Sarnased artiklid