Tarta de Santiago ehk püha Jaakobuse kook
Pille Petersoo
Hispaania palverändurite kook. | Juta Kübarsepp

See gluteenivaba mandlikook on pärit Loode-Hispaaniast. Jaakobuse ristiga kaunistatud kook, mida tunti juba keskajal, on kindlasti tuttav kõigile, kes on jaakobiteed mööda rännanud Santiago de Compostela linna, aga väärib kindlasti ka laiemat tähelepanu.

Tarta de Santiago

180 g kooritud mandleid või mandlijahu

180 g suhkrut

4 suurt muna

1 sidruni peenelt riivitud koor

1 apelsini peenelt riivitud koor

Peale raputamiseks:

tuhksuhkrut

 

Määri 24 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm hoolikalt võiga, võimaluse korral kata vormi põhi küpsetuspaberiga.

Kui kasutad terveid mandleid, siis laota 180–200 g kooritud mandleid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning rösti neid 170-kraadises ahjus 8–10 minutit. Lase taldrikul jahtuda. Jahvata aromaatsed röstitud mandlid koos paari supilusikatäie suhkruga köögikombainis peeneks.

Klopi munakollased 130 g suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Sega juurde mandlijahu ja riivitud tsitrusekoored.

Vahusta teises kausis munavalged koos 50 g suhkruga tugevaks kohevaks vahuks. Sega kolmandik kuni pool munavalgevahust julgelt munakollasesegu hulka, et see pehmeneks. Siis sega õrnalt juurde ülejäänud munavalgevaht.

Kalla tainas ettevalmistatud vormi, silu pealt ühtlaseks. Küpseta 170-kraadises ahjus, kuni kook vormi servade küljest lahti lööb. Libista noaga koogi servad vormi küljest lahti ning tõsta kook restile jahtuma.

Puista peale tuhksuhkrut, soovi korral jäta keskele Jaakobuse risti kujutis.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid