Tee ise limonaadi: 5 retsepti

Pille Petersoo (Nami-nami.ee)
Kodu & Aed
Klassikalise limonaadi valmistamiseks läheb sidrunit tarvis | Shutterstock

Tee ise limonaadi – siit leiad viis erinevat retsepti joogikontsentraadi valmistamiseks. Kosutava joogi saad ka veele lihtsalt sidrunimahla lisades, ent siis tuleb see kohe ka ära juua. Limonaadikontsentraati on mugav hoida külmikus, lahjenda seda vastavalt vajadusele tavalise või mineraalveega.

Klassikaline limonaad ehk sidrunijoogisiirup

5 dl värskeltpressitud sidrunimahla

200 g suhkrut

Serveerimiseks:

mineraalvett

jääkuubikuid

värsket münti või sidrunmelissi

  1. Kuumuta potis suhkur ja sidrunimahl keemiseni ning keeda paar minutit. Lase jahtuda, siis pane pudelisse.
  2. Serveerimiseks pane klaasi põhja 1–2 cm siirupit ja mõni jääkuubik, siis kalla peale mineraalvesi. Kaunista mündi või sidrunmelissiga.

Odralimonaad

Barley water ehk odravesi on põnev ja maitsev sidrunijook Inglismaalt. Kurnatud odrakeeduvesi segatakse sidrunisiirupiga ning enne serveerimist lahjendatakse jooki soovi korral veel veega.

100 g odrakruupe (u 1,5 dl)

1 l vett

5 suurt sidrunit

100 g suhkrut

1 l vett

Serveerimiseks:

vett

jääkuubikuid

  1. Keeda kruubid 1 l vees pehmeks – selleks kulub umbes 30 min. Lase jahtuda, siis kurna – keeduvesi hoia alles!
  2. Samal ajal pigista sidrunitest välja mahl, sega suhkru ja 1 l veega. Kuumuta keemiseni ja keeda segades umbes 5 min, kuni suhkur on lahustunud. Jahuta.
  3. Sega jahtunud odrakeeduvesi ja sidrunisiirup omavahel ja pane pudelisse.
  4. Serveerimisel lahjenda soovi korral veega.

Maasikalimonaad kardemoniga

400 g maasikaid

200 g suhkrut

10 kardemonikupart ehk 0,5 tl kardemoniseemneid

5 dl vett

2 sl sidrunimahla

  1. Sega maasikad suhkruga, lase võimaluse korral paar tundi maitsestuda. Lisa vesi ja kardemoniseemned, keeda tasasel tulel u 10 min, kuni maasikad on täiesti pehmed. Sega juurde sidrunimahl, kuumuta läbi. Lase jahtuda, siis kurna läbi peene sõela pudelisse.
  2. Serveerimiseks pane klaasi põhja 1–2 cm siirupit ja mõned jääkuubikud, seejärel kalla peale mineraalvesi.

Rosmariini-rabarberilimonaad

500 g rabarberit

250 g suhkrut

1–2 rosmariinioksa

5 dl vett

1 dl sidrunimahla

  1. Lõika rabarberivarred juppideks (koorida pole vaja!). Pane koos suhkru, rosmariinioksa ja veega potti, kuumuta keemiseni. Keeda tasasel tulel umbes 15 minutit, kuni rabarber pehmeneb. Sega juurde sidrunimahl ja kuumuta uuesti läbi. Lase jahtuda, siis pane pudelisse.
  2. Serveerimiseks pane klaasi põhja 1–2 cm kontsentraati ja mõned jääkuubikud, siis kalla peale mineraalvesi.

Hibiski-laimilimonaad

250 g suhkrut

1 l vett

30 g kuivatatud hibiski ehk karkade õielehti

2 suure laimi mahl

  1. Sega potis suhkur ja vesi. Kuumuta keemiseni ja keeda 5 min, kuni suhkur on lahustunud.
  2. Lisa hibiski õielehed ning kuumuta veel paar minutit. Sega juurde värskeltpressitud laimimahl, tõsta pott tulelt ja lase jahtuda.
  3. Kurna ja kalla pudelitesse.
Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid