Toidu- ja seemnekartuli säilitamisreeglid

Shutterstock

Kartul on mahlane elav organism kogu säilitusperioodi ajal. Oma suure veesisalduse tõttu on ta tundlik ümbruse temperatuurile ja niiskusele. Liiga soojas ja kuivas hakkavad mugulad närbuma ja idanema. Liiga külmas võivad mugulate omadused muutuda või mugulad hoopis külmuda. Eripäraks on ka see, et kartulit ei saa säilitada valges või tuuletõmbuses, siis muutuvad mugulad roheliseks kibedaks ja mürgiseks.

Toidukartul

 

Kartulimugulate säilitamiseks optimaalne temperatuur on 4 kraadi. Siis on hingamise intensiivsus veel väike ja tärklis ei muutu suhkruks. Sellest madalamal temperatuuril võib kartulimugulate kvaliteet langeda. Mõnedel sortidel hakkab tärklis suhkruks muutuma juba 2 kraadi juures. Sellised mugulad võivad olla magusa maitsega ja keetmisel tumeneda. Üldreeglina on toidukartuli optimaalne säilitustemperatuur 4-6 kraadi.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid