Tottenhami kook
Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Selle lihtsa Inglise plaadikoogi autoriks peetakse 19. sajandil Põhja-Londonis Tottenhamis elanud pagarit Henry Chalkleyt, kes küpsetas soodsa hinnaga kooki oma naabruskonna lastele. Kärtsroosa glasuur tooniti tollal mooruspuumarjadega, aga võib kasutada ka näiteks vaarikaid või arooniamahla.

225 g toasooja pehmet võid

225 g suhkrut

4 muna

1 tl vanilliekstrakti või 2 tl vanillisuhkrut

pool apelsini või sidruni riivitud koor

300 g ehk 5 dl nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

3–4 sl piima

Glasuur:

300 g tuhksuhkrut
mõned supilusikatäied punast marjamahla (vaarikas, aroonia, kirss)

Kaunistuseks:

paar lusikatäit nonparelle ehk suhkrust puistepuru või kookoshelbeid

 

Kuumuta ahi 180 kraadini (pöördõhurežiimil 160°). Vooderda 30 x 20 cm koogivorm küpsetuspaberiga. 

Hõõru kausis või ja suhkur heledaks ja kreemjaks. 

Mikserda/sega vähehaaval juurde munad, siis sega juurde vanilliekstrakt ja riivitud sidruni- või apelsinikoor. 

Sega juurde jahu ja küpsetuspulber, siis sega juurde veidi piima. (Kui tainas väga kuiv tundub, lisa veel sorts piima). 

Kalla tainas koogivormi, siis küpseta 180-kraadises ahjus 30–35 minutit, kuni kook on kuldpruun ja sõrmega katsudes vetrub. Lase jahtuda, siis võta ettevaatlikult vormist välja. 

Katte tegemiseks pane vaarikad ja 2 sl vett väiksesse potti ja kuumuta tasasel tulel u 5 minutit või kuni vaarikad katki keevad. Suru läbi sõela väiksesse kaussi – peaksid saama umbes 5 sl vaarikamahla. (Kui vaja, lisa veidike vett).

Sega vaarikamahl tuhksuhkruga, kuni saad paksu ja voolava glasuuri (soovi korral lisa veidi roosat toiduvärvi). Määri koogile, silu pealt ühtlaseks. 

Puista peale kookoshelbed või värviline puistepuru. 

Lase glasuuril taheneda, siis lõika ruutudeks või ristkülikuteks. 

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid