Tšilli lisab toidule kirge ja maitseelamusi. 4 särtsakat tšillirooga

Pille Petersoo
Taipärased kanakotletikesed. | Juta Kübarsepp

Taipärased kanakotletikesed saavad eksootilise maitsenüansi roheliselt tšillilt ja koriandrilt. Sobivad väga hästi suupistelauale, ent ka niisama õhtusöögiks koos rohelise salati, laimisektorite ja magusa tšillikastmega.

Mõnusad kanakotletikesed

Neljale

500 g kana rinnafileed või kintsuliha
3 küüslauguküünt
u 2 cm jupp värsket ingverit
1 sibul
1 suur peotäis koriandrilehti1 suur roheline tšilli
soola ja musta pipart
praadimiseks õli

Lõika kanafilee väiksemateks tükkideks. Koori küüslauk, lõika ingverijupp viiludeks. Koori sibul, lõika neljaks. Lõika tšilli pikuti pooleks, eemalda seemned (viska minema) ja lõika tšilli viiludeks.
Pane kõik komponendid köögikombaini ning töötle peeneks. Vormi väikesteks kotletikesteks ja prae need kuumal pannil mõlemalt poolt õlis kuldseks.

Kiire aja nipp:

Kiirel ajal võid kasutada kana- või kalkunihakkliha: lisa ka veidi riivsaia, sest sellised pooltooted kipuvad olema üsna vesised.

 

 

chilli18_02.jpg

Röstitud kaalikas tšilli ja vürtsköömnetega.
Juta Kübarsepp

Röstitud kaalikas tšilli ja vürtsköömnetega

Kaalikas on meie toiduvalikus pahatihti vaeslapse rolli jäänud – siin on imeliselt hõrk viis selle juurvilja serveerimiseks. Proovi kindlasti!

Neljale kuni kuuele

1 suurem kaalikas
2 sl oliivi- või rapsiõli
soola ja musta pipart
1–2 sl vahtrasiirupit või mett
1 tl vürtsköömneid
1 suurem punane tšilli
väike punt värsket koriandrit või peterselli

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Koori kaalikas ja lõika terava noaga ampsusuurusteks tükkideks. Pane ahjuvormi, lisa õli ja sool-pipar ning sega korralikult läbi. Küpseta 200-kraadise ahju keskosas 35–40 minutit, aeg-ajalt segades, kuni kaalikakuubikud on kuldsed ja pehmed.
Sega juurde vahtrasiirup ja vürtsköömned ning küpseta veel 10–15 minutit, kuni kaalikas on kenasti kuldpruun.
Võta ahjust välja, sega juurde peeneks hakitud tšilli ja koriander või petersell ning serveeri. 

Soovitused:

Soovi korral lisa kaalikakuubikutele ka porgandit, pastinaaki või keegelkõrvitsat.
Veganliku versiooni jaoks kasuta kindlasti vahtrasiirupit.

chilli18_01.jpg

Oad suahiili moodi.
Juta Kübarsepp

Oad suahiili moodi

Lihtne veganitele sobiv oaroog Aafrika idarannikult.

Neljale

u 2,5 dl kuivatatud punaseid ube (nn kidney-oad)
2 hakitud sibulat
2 tl riivitud ingverijuurt
1 roheline tšilli
400 g purk konservitud tomateid või tükeldatud värskeid tomateid
400 g purk kookospiima
soola ja musta pipart
praadimiseks õli
peotäis hakitud värsket koriandrit

Loputa leotatud oad ning pane potti. Kalla peale puhas vesi, maitsesta soolaga ning kuumuta keemiseni. Keeda tasasel tulel, kuni oad on peaaegu pehmed. Kurna oad.

Haki sibul ja riivi ingverijuur. Lõika tšilli pikuti pooleks, eemalda seemned. Kuumuta suurel pannil 1–2 sl õli, lisa sibul ja prae klaasjaks. Lisa ingver ja kuumuta veel minut aega. Lisa pooleks lõigatud tšillikaun, tomatid ja kuumuta keskmisel kuumusel, kuni tomatid on pehmed (kui kasutad värskeid) või kaste on veidi paksenenud (kui kasutad tomatikonservi).

Nüüd lisa pannile nõrutatud oad ja kookospiim, maitsesta soola-pipraga ja keeda tasasel tulel, kuni oad on täiesti pehmed ja kaste veidi kokku keenud. Hautamise ajal maitse kastet paar korda – kui tšilli on piisavalt maitset andnud, võid kaunad roa seest välja võtta.
Sega juurde värske koriander ja serveeri, soovi korral kaunista tšilliratastega.

Kiire aja nipp:
Kiirel ajal võid kasutada konservitud ube.

chilli18_04.jpg

Särtsakas mangomagustoit.
Juta Kübarsepp

Neljale

Tšilli, laimi ja värske mündiga maitsestatud mango sobib hästi niisama söömiseks või näiteks jahutava vanilli- või kookosejäätisega serveerimiseks.

1 väiksem punane tšilli
1 laimi mahl ja riivitud koor
2 küpset mangot
peotäis mündilehti
1 sl peensuhkrut

Lõika tšilli pikuti pooleks, eemalda seemned (viska minema). Haki tšilli hästi peeneks ja sega kausis laimimahla ja riivitud laimikoorega.
Koori mangod, lõika õhukesteks viiludeks ja lisa tšilli-laimisegule. Sega läbi.
Pane mündilehed koos suhkruga uhmrisse või madalasse kaussi ning tambi, kuni suhkur muutub roheliseks.
Jaota mangoviilud taldrikutele, puista peale mündisuhkur ja serveeri.

Soovitus:

Siin on tšilli andeka kõrvalosatäitja rollis. Vali pigem väike ja maheda maitsega vili.

Sarnased artiklid