Millist praeahju valida?
Vahuri Voolaid
TM Kodu & Ehitus
Moodne hele köök | Shutterstock

Nagu kõik teised kodumasinad, muutuvad ka praeahjud üha targemaks ja paremaks, püüdes perenaise aega säästa ning võimalikult palju tööd ja otsustamist enda peale võtta.

Mari võttis külmikust maitsestatud lihatüki ja pani selle ahju. Ahju ust avades süttis kohe ahju valgustus ja tänu siinidel olevale ahjuplaadile oli liha ka mugav sinna paigutada. Liha sisse torkas perenaine veel juhtmevaba lihatermomeetri, mis kuvas ahju ekraanile liha sisemist temperatuuri. Ahi teab, mis programme Mari harilikult kasutab. Mari valiski oma tavapärase, sealihale sobiva küpsetusprogrammi ja sisestas selle ahju puutetundlikul juhtpaneelil. Tänu kiirkuumutuse funktsioonile ei olnud Maril vaja ahju enne soojendama hakata ja liha võis kohe ahju panna.

Ahi teab täpselt, kuidas sealiha küpsetama peab. Maril on harjumus vahepeal ikkagi ahju kiigata ning kui ta ukse lahti teeb, jääb pöördõhu ventilaator seisma, et kogu soe välja ei läheks. Varem kasutas Mari ka taimerit, kuid nüüd tal selleks enam vajadust pole, kuigi võimalus on siiski olemas. Mari ahju puhastamisega vaeva nägema ei pea – kui ahi talle meelde tuletab, paneb ta tööle mitmeastmelise pürolüüsi funktsiooni, mille tulemusel on hiljem vaja lihtsalt ahju seest tuhk ära pühkida ning ahi on seest jälle nagu uus. Õnneks on Mari ahi ka turvaline – lülitab end ise välja, kui arvab, et ta on ära unustatud, ning ahjuuks ei lähe kunagi liiga kuumaks.

Erinevad mõõdud ja ahjude tüübid

Mitu Mari ahju funktsiooni tundusid teie praeguselt ahjult tuttavad? Kas viimaste aastate jooksul on ahjude tehnoloogias üldse mingit innovatsiooni toimunud? Miks on integreeritavate ahjude hinnavahemik 150–1200 € ja kas kõrgem hind end ka õigustab?

Alustame algusest ja jagame ahjud vastavalt nende füüsilistele omadustele kategooriateks. Esiteks jagunevad ahjud kaheks olenevalt sellest, kas need on eraldiseisvad või integreeritavad. Seejärel jagunevad need gaasi- ja elektriahjudeks ning kas 45, 50, 60 või 90 cm laiusteks. Veel on n-ö kompaktsed ahjud, mis on küll 60 cm laiad, kuid vaid 45 cm kõrged. Olgu öeldud, et kõige tavalisem on 60 cm laiune ja 60 cm kõrgune elektriahi, millele me siinkohal ka keskendume. Turul leidub nii väiksemate köökide jaoks mõeldud 45 cm laiuseid kui ka profiköökide ahje, kuid kuna 90% lugejate jaoks on võimalikult standardne lahendus sobivaim, piirdume esmalt nendega.

Pöördõhk aitab temperatuuri ühtlustada

Praeahju peamine funktsioon on küpsetamine. Tänapäevastel ahjudel peab olema ülalt ja alt kuumutus. See tagab toidu kiirema ja ühtlasema küpsemise. Kiiremale ja ühtlasemale küpsetusele aitab kaasa ka ahjusisene ventilaator.

Sellest ventilaatori olemasolust annab tunnistust pöördõhu funktsiooni nimetus praeahju omadustes ja ventilaator ahju tagaseinas. Pöördõhk aitab ahjusisest kuumust ühtlasemalt laiali kanda ja sellest tulenevalt saab ahju temperatuuri natuke madalamal hoida. Tihtipeale on ka retseptides kirjas küpsetamise temperatuur eraldi – pöördõhuta ja pöördõhuga variandis. Teatud toitudele on vajalik ka grillfunktsioon, mis samuti harilikult ahjudel olemas on.

Puutetundlik ekraan või pöördnupud?

Nagu paljud muud seadmed meie kodudes, alustades arvutitest ja lõpetades pesumasinatega, on ka ahjud juba sageli puutetundliku juhtpaneeliga. Mina ise eelistan pöördnuppe, aga eks see on maitse asi. Puutetundliku ja värvilise ekraaniga juhtpaneeliga ahjud kuuluvad pigem kõrgemasse hinnaklassi.

Soodsamas hinnaklassis leiab ikka tavalisi kahe pöördnupuga ahje, mille üks nupp valib sobiva programmi ja teine temperatuuri. Keskmises hinnaklassis on ahjudel tihtipeale näiteks pöördnupud, kuid need on n-ö uputatavad ehk kui ahju ei kasuta, saab nupud sisse vajutada ja need ei kogu enda peale tolmu ega pliidilt pritsivat rasva.

Kasutusmugavust lisavad ka muud omadused.

  • Soft close või Velvet close (olenevalt tootjast) tähendab vaikselt sulguvat ust, mis välistab võimaluse, et ahju uks kõva pauguga kinni läheb.
  • Ventilaatori peatumine ahjuukse avamisel on väga loogiline funktsioon, mida kahjuks paljudelt ahjudelt ei leia. Ventilaator liigutab kuuma õhku ahju sees, kui aga ventilaatori töötades ahju uks lahti teha, puhutakse suur osa sellest kuumast õhust ahjust välja, mis vähendab märkimisväärselt ahjusisest temperatuuri.
  • Suuremal osal ahjudel on olemas kellafunktsioon ja taimer. Ilmselge ja mugav! Kes poleks unustanud näiteks piparkooke 8 minuti asemel 15 minutiks ahju – nii saab pealt krõbedate ja seest natuke pehmete piparkookide asemel vaid hea kõhurohu, kuid mitte midagi muud.
    Lisaks näitavad ahjud ka lihtsalt kella ja kuna need on harilikult ka võrdlemisi nähtava koha peal, polegi eraldi seinakella vaja.

Boonusprogramme ahjudel jätkub

Erineva hinnaklassi ahjudel on erinev hulk programme – vahemikus 5–15. Tavaliste programmide hulka võib lugeda grillimise, kuumutamise alt või ülalt, alt ja ülalt koos pöördõhuga, grill koos pöördõhuga jms. Erilisemateks programmideks peaksin sulatusprogrammi, mis aitab näiteks külmunud liha kiirelt ja ühtlaselt üles sulatada. Lisaks soojas hoidmise funktsiooni, mis hoiab juba valminud toitu soojana vahemikus 66–100 °C.

Lauanõude soojendamise programm eelsoojendab taldrikuid ja tasse. Intensiivküpsetuse programm aitab säästa aega, sest selle programmiga pole vaja ahju eelsoojendada. See programm toimib eriti hästi pitsade ja pirukate küpsetamiseks, sest kiirkuumutuseks vajalik lisaküte tuleb altpoolt. Kuivatamise funktsiooni kasutades saab näiteks õunaviile kuivatada – programmi kohaselt peaks seda tegema umbes 65 °C juures pöördõhuga ja 6–8 tundi. Viimaste aastate innovatsioonina saab välja tuua mõned eritüüpi ahjud ja ka näiteks juhtmevaba lihatermomeetri – selleks et nii ahi kui ka kasutaja teaksid, mis liha sees toimub.

Ahi kaalub liha ja määrab aja

Auruahjude leviku taga on asjaolu, et küpsetusprotsessis auru kasutamine aitab säilitada toidus vajalikke vitamiine ja mineraalaineid. Auruahjus tehtud toidud on maitsvamad, lõhnavamad ja näevad paremad välja, sest niiskes keskkonnas küpsetades ei kuiva toidud ära ja säilitavad oma parimad omadused. Auruahjudel on sisseehitatud veemahuti, kust vajadusel aurumaterjali võetakse.

Kompaktsed ahjud on kõigest 45 cm kõrged integreeritavad ahjud, mis sageli ühendavad endas nii mikrolaine- kui tavalise konvektsioonahju omadusi. Kui soovite mõlema ahju funktsioone, kuid ruumi on vaid ühele, valige endale just selline – mikrolaine- ja elektriahju kombinatsioon.

Automaatse küpsetuse funktsioon on vaid parematel ja nutikamatel ahjudel. Vaja on valida vaid sobilik programm ja ahi saab ülejäänuga ise hakkama. Näiteks on De Dietrichi parimatel ahjudel täiesti automaatne küpsetussüsteem, kust saab valida 16 populaarseima hõrgutise vahel. Näiteks küpsetate lambaliha ja tahate seda well done ehk läbiküpsenult, siis täpselt seda saategi ahjule öelda. Ahi kaalub ise liha ära ja ütleb, kaua selle küpsetamiseks aega läheb.

Programmide valik läheb üldiselt vastavalt hinnakirjale ka suuremaks. Mugav on, et teatud automaatküpsetuse programmidega saab sisuliselt korraga valmistada nii ahjuliha kui ka riisi ja köögivilju. Riisi ja köögiviljad panete ahju lihtsalt hiljem. Lõpptulemusena on kõik samal ajal valmis.

Kuidas ahjud hästi puhtaks saada?

Olgu automaatne küpsetus või mitte, lõppkokkuvõttes peab kuidagi ahju ka seest puhtaks saama. Erinevad puhastussüsteemid ja funktsioonid on järgmised.

Katalüüsiga ahjudel on erilised seinad. Ahjusisesed küljeseinad ja tagumine sein (olenevalt mudelist võivad olla ka ainult küljed) on poorsest emailist, mis aitab rasvu imada, oksüdeerida ja seejärel lõhustada. Katalüüs toimub umbes 230 °C juures, seega pole eraldi puhastusrežiimi jaoks tarvidust. Normaalsel kasutusel peaks neid eemaldatavaid seinu umbes viie aasta tagant vahetama (katalüüsiv toime kulub maha). Ahju põhi on tavaline ja see läheb ikkagi mustaks ning vajab tavapärast puhastust.

Ecocleani funktsioon on Boschi korporatsiooni toodetel ja sarnaneb vägagi katalüütilisele puhastusele. Erinevus seisneb selles, et need seinad ei vaja vahetamist. Ahju põhi on siiski vaja tavalisel viisil ära puhastada.

Pürolüüs on ahju puhastamine väga kõrge kuumusega. Pürolüüsimiseks on ahjul eraldi programm, mis kuumutab ahju ligikaudu 500 kraadini, mille tulemusel ahju sees kogu mustus tuhastub. Pärast tsükli läbimist on kasutajal vaja lihtsalt tuhk ahju seest kokku pühkida. Pürolüütilistel ahjudel on natuke paremad ukseklaasid, sest need peavad ka 500 kraadi juures jahedad püsima. Pürolüüs toimib kogu ahju eluea jooksul ja erinevalt katalüütilistest ahjudest pole mingeid komponente vahetada tarvis.

AquaClean (vesipuhastus) on ahju puhastuse funktsioon, mis näeb ette umbes poole liitri vee valamist ahjuplaadile ja siis AquaCleani funktsiooni käivitamist. Sisuliselt tekitatakse veest kuumutamise (70 °C) teel aur, mis pehmendab mustust ahju sees nii, et seda oleks võimalikult mugav pehme lapiga ära pühkida.

Artikli märksõnad