"Eesti on statistika kohaselt Euroopa keskmisest oluliselt suurem toiduraiskaja. Siin läheb kaotsi koguni 265 kg toitu ühe inimese kohta aastas," rääkis liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.
"Kahe aasta tagusest Keskkonnaministeeriumi uuringust selgus, et Eesti elanikud viskavad aasas ära ligi 63 miljoni euro väärtuses toitu. Seejuures on kõige suurem potentsiaal toidu äraviskamise vähendamiseks just kodumajapidamistes. Korteriühistutel ja korteriühistutes elavatel lõpptarbijatel on seega toiduga hoolimatu ümberkäimise vähendamisel ülioluline roll," sõnas ta.
Alates möödunud aasta lõpust on Eesti Korteriühistute Liidu poolt tarbijatele suunatud tegevused senisest enam suunatud toidu raiskamise vähendamisele, keskendudes eelkõige kortermajades elavate inimeste teadlikkuse tõstmisele säästliku toidu tarbimise suurendamise ja toidujäätmete vähendamise võimaluste kohta. Uus koostööprojekt „Global learning approach on food waste in non-formal education“ viib kuues Euroopa partnerriigis ellu tarbijatele suunatud maailmahariduse programmi ja kampaania toidu säästliku tarbimise toetamiseks. Kolme aasta jooksul jõuavad EKÜLi vahendusel tarbijateni valdkonna uudised, koolitused, arutelud, trükised ja veel palju muud.
"Jagame palju ka lihtsaid igapäevaseid nippe, kuidas igaüks kodus toitu säästlikumalt kasutada saab. Näiteks pea varude üle arvestust, osta vaid seda, mida vajad ning eelista kohalikke pakkujaid ja tootjaid - nii läheb vähem raisku, sest pika teekonna tõttu pole toit hakanud riknema, lisaks saad asju osta ka mittevajaliku pakendita," rääkis Jaadla. "Ning muidugi võiks jäägid ära kasutada: võimalusi selleks on tohutult!"
Apelsini- või sidrunikoortest kodupuhastusvahend
Pane sidruni- või apelsinikoored klaaspurki, vala peale vähese veega lahjendatud äädikat, kuni koored on täiesti kaetud. Lase 2-3 nädalat seista, kuni äädikas tumedaks värvub. See isetehtud puhastusvahend aitab näiteks hästi katlakiviga määrdunud kohtade puhastamisel.