Küüslaugust tublim karulauk
Jüri Annist
Mai lõpus, juuni algul sätib karulauk ennast õitsema. | Shutterstock

Karulaugu Allium ursinum rohirohelised terviselehed maitsevad võrratult.

Kevadise maiuse teen endale niiviisi: võtan kääru rukkileiba ja määrin sellel maitsestamata toorjuustu. Nüüd sätin leivale 3–4 karulaugulehte ja nende peale viilu külma ahjupraadi ning mõne lõigu kurki. Kõrvale tass rohelist teed ning nauding võib alata. Lisaks hüvale kõhutäiele olen hoolitsenud ka oma tervise eest.

Karulaugu pruukimine on tervistkosutavam kui küüslaugu A. sativum manustamine. Nimelt on karulaugus bioloogiliselt aktiivsete ühendite sisaldus suurem ning erinevaid ühendeid arvuliselt rohkem. Boonusena on karulaugu spetsiifiline lõhn nõrgem kui küüslaugul.

 

Ehe kevadine toonik

Mõlema eelnimetatud laugu kõiki tervistavaid omadusi ei jõua ma siinkohal üles lugeda, aga olgu mõni siiski välja toodud – nad normaliseerivad vererõhku, alandavad kolesterooli taset veres ning aitavad ära hoida trombe. Karulauk tugevdab immuunsüsteemi, elavdab seedimist ja vähendab kõhugaaside teket ning on tõhus antioksüdant. Just karulaugu lehed suudavad kõige paremini vastu seista kahjulikele vabadele radikaalidele meie organismis. Euroopas kuulutati karulauk aasta ravimtaimeks 1992.

 

Kaunis kevadekuulutaja

Karulauk pistab oma lehed mullast välja varakevadel. Mai lõpus, juuni algul sätib karulauk ennast õitsema. Tema puhasvalgetest õitest koosnev kerajas õisik tõuseb kuni 40 cm kõrgusele. Muide, laukude lehtedeta õisikuvars kannab ametlikku nime – varb. Karulaugu varvad on kolmekandilised. Karulaugu taimede kogum näeb õitsemise hakul vägagi dekoratiivne välja. Pärast õitsemist hakkavad lehed kaotama oma mahlakust ja kolletuvad. Seega saame ennast karulaugu lehtedega turgutada vaid mõne kuu jooksul. Seda võimalust ei tasu mingil juhul maha magada.
NB! Lehti söögiks noppides vaata hoolega, et karulaugu lehtede hulka ei satuks maikellukeste Convallaria majalis ega hariliku sügislille Colchicum autumnale omi. Mõlema nimetatud taime lehed on karulaugu omadele sarnased, aga väga mürgised. Kui kahtled, siis hõõru lehte näppude vahel. Kui ei ole tunda spetsiifilist küüslaugu lõhna, siis viska leht minema.

Karulaugu lehti võid lisada salatitele, hakkida suppidesse, hõõruda võietesse jne. Karulaugu õied on lehtedest tugevama maitsega (aga mitte toimega). Nendega võid kaunistada salateid, võileibu ja suupisteid.

 

Looduskaitsealune metsataim

Karulauk on põline eurooplane. Ta kasvab ka meie niiskema pinnasega metsades, aga vaid paiguti ja on seetõttu võetud looduskaitse alla. Aias tuleb karulaugule leida mõnus puudealune asupaik. Ta ei edene hästi täispäikeses ega ka sügavas varjus kasvades. Tavaline, viljakas aiamuld on karulaugule igati vastuvõetav. Savise pinnase puhul tembi istutusaugu täitemulda killustiku või jämeda liivaga.

Haigused ja kahjurid väldivad kokkupuudet haisva karulauguga, aga päris probleemitult karulaugu kasvatamine siiski ei kulge. Nimelt idanevad karulaugu seemned ülimalt hästi ning isekülvi kaudu võib ta aias kergesti metsistuda. Sipelgatele meeldivad karulaugu aromaatsed seemned väga ja nad tassivad neid mööda aeda laiali. Seeläbi tärkab karulaugu taimekesi kevadel täiesti ootamatutes kohtades. Probleemi saad kontrolli alla, kui eemaldad karulaugu õisikud, enne kui sipelgad jaole saavad.

AIAS: varakevadine kaunite lehtede ja valgete õitega lauguline.

KÖÖGIS: tervislik maitse- ja salatitaim, mille lõhn ei domineeri.

METSAS: looduskaitsealune taim, mida võib siiski oma tarbeks (mitte müügiks!) korjata.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid