Miks on kurgid vahel mõrud?
kodus.ee
Viljad muutavad mõruks mitme taimele stressi tekitava olukorra koosmõjul. | Shutterstock

Kurkide mõruained esinevad tavaliselt kurgitaime lehtedes ja vartes. Inimene märkab neid alles siis, kui mõruained (saponiin, kukurbitatsiin) viljadesse jõuavad.

Harilikult ei muutugi mõruks kogu vili, vaid seda on rohkem koor ning varrepoolne viljaots. Seda võib juhtuda isegi siis, kui uuemate sortide seemnepakil on kiri "mõruainevaba".

Viljad muutavad mõruks mitme taimele stressi tekitava olukorra koosmõjul. Pikk kuiv ja kuum (või ka jahe) periood on üks ohu allikas. Ilma vastu väga ei saa, aga siis peaks taimi seda hoolsamini, regulaarselt kastma. Kurkide veevajadus viljade moodustamise ajal on päris suur. Pisut aitab pinnase niiskust hoida taimede multšimine. Samas ei mõju ka liigniiskus ja jahedus saagile hästi.

Teine põhjus võib olla toitainete puudus või nende vähene kättesaadavus. Kurgid armastavad viljakat ja orgaanikarikast mulda. Kui su kurgimuld jätab soovida, toeta taimi aeg-ajalt väetist andes.

Kurgitaimed on üsna valgusnõudlikud, ära neid varju istuta. Soe kasvukoht, piisav niiskus ja valgus on edukaks kurgikasvatuseks hädavajalikud.

Viljade söömist segavat mõrudust aitab vähendada koorimine ning varrepoolse otsa eemaldamine.

 

Ettevaatust, kurkubitatsiin

Kurkide, aga ka suvikõrvitsa kasvatamisel tuleb olla ettevaatlik - pidevalt omakasvatatud taimest seemnete võtmine ja sellest uute taimede aretamine võib tuua taimesse tagasi ohtliku mürgi kurkubitatsiini.

Sordiaretuse tulemusel on kurkubitatsiinist lahti saadud, ent kui jääda vaid omakasvatatud taimi paljundama, võivad toksiinid hakata seal siiski vohama. Kui võtad pidevalt seemet omakasvatatud taimest ning kasvatad sellest uued taimed, siis võib see juhtuda. Aga kindlasti ei juhtu see  ühe aastaga, vaid ikkagi pikema aja jooksul.

Erakordselt mõru maitse võib viidata mürgi olemasolule nii suvikõrvitsas kui ka teistes kõrvitsalistes: näiteks kurgis ja kõrvitsas, aga ka melonis.

Sarnased artiklid