Millest sõltub tomati maitse?
Kaja Kurg
Kindlasti sõltub maitse ka antud sordi omadustest. | Shutterstock

Pole midagi mõnusamat kui oma kasvuhoonest nopitud päikesesoe küps tomat. See on luksus, mida saab algaval tomatihooajal piiramatult nautida. Millist aga sõltub tomati maitse?

Eelkõige oleneb see suhkrute sisaldusest ja suhkrute-hapete koefitsiendist (suhtest). Mida suurem viimane on, seda parem on maitse. Kuna tomati viljas sisalduvad happed on koondunud peamiselt seemneid ümbritsevase pulpi, siis mida rohkem on tomatis seemneid, seda hapumalt see tavaliselt ka maitseb.

Kindlasti sõltub maitse antud sordi omadustest. Teatud määral mõjutavad maitset aga ka kasvutingimused. Vähem magusad ja vesised tomatid kasvavad siis, kui valgust ja soojust jääb väheseks ning kui muld ja õhk on pidevalt liiga niisked. Ka lämmastikuga üleväetatud tomatite maitse jätab soovida. Tomatitaim peab saama viljade kasvatamise ajal hoopis palju kaaliumi, siis on ka maitse hea.

Igati sobivate kasvutingimuste puhul maitsevad avamaal ja kasvuhoones kasvanud tomatid ühtemoodi. Taimel valminud viljad sisaldavad rohkem kuivainet ja suhkrut kui need, mis nopiti pooltoorelt ja lasti karbis järelvalmida, sellepärast on esimesed ka maitsvamad.

Sarnased artiklid