Nõuanne: kuidas kartulit ületalve hoida?

Urve Kask
Minu Aed

kartul
Värsked kartulid | Shutterstock

Sügise hakul soetab enamik meist talvekartuli. Vaata, kuidas kartulit säilitada tuleb - millisel temperatuuril muutub kartul magusaks ehk söögikõlbmatuks ja mis muudab kartuli mürgiseks!

Äsja korjatud kartul on soovitatav kiiresti ja tõhusalt ära kuivatada. Kui on ilus ja kuiv ilm, võib seda teha väljas, sest just see on parim looduslik meetod kuivmädaniku vältimiseks. Sobiv aeg on augusti lõpust septembri lõpuni – siis on päikesel veel jõudu. Kuivatamiseks tuleb kartulid paigutada plastkile või koormakatte peale laiali nii, et mugulate vahele jääks veidi ruumi. Seejärel on kasulik neid mõne tunni pärast pöörata, et nad kuivaksid igast küljest ühtlaselt. Esimestel nädalatel pärast korjamist tuleb kartulit hoida kõrgemal temperatuuril, et kõik mugulatel olevad haavad ja vigastused paraneksid nii hästi kui võimalik.

Toatemperatuuril säilib kartul lühikest aega. Talvekartulit hoitakse õhku läbilaskvates salvedes või restkastides valguse eest kaitstult jahedas hoiuruumis, kus õhuniiskus on veidi üle 90% ja temperatuur 3–5 kraadi. Valguse mõjul muutuvad mugulad roheliseks ning neis tekib mürgine aine solaniin. Rohelised kartulid söögiks ei kõlba. Talvisel hoiustamisel tuleks kartul aeg-ajalt läbi sorteerida ning eemaldada riknenud ja mädanikutunnustega mugulad, muidu võib edasi leviv mädanik rikkuda kogu saagi. Miinuskraadid keldris rikuvad kartuli, temperatuuril +1 kuni –1 muutub kartul magusaks. Veelgi madalama temperatuuri korral külmub juurvili läbi ja muutub söögikõlbmatuks.