Õunte hooaeg on tulekul. Mida tuleks mahla valmistades tähele panna?

kodus.ee
Sisuturundus
Kuna õunauputus tabab meid alati ootamatult, tasub juba augusti alguses üle vaadata, kas varustus õunte kogumiseks ning mahlateoks on korras ning olemas. | Mahlapress.ee

Vaatamata kuivadele suveilmadele on tulekul vägagi õunterohke aasta. Kahjuks juhtub viljakatel õunaastatel tihti ka nii, et saaki tuleb lausa liiga palju – kõiki õunu ei jõua korjata ning hoiustada. Lõpuks leiab osa neist kurva lõpu kompostihunnikus. Et koduaia vitamiinipommid raisku ei läheks, tasuks õunterohkel aastal kindlasti ka mahlateoks valmis olla. Kuna õunauputus tabab meid alati ootamatult, tasub juba augusti alguses üle vaadata, kas varustus õunte kogumiseks ning mahlateoks on korras ning olemas.

Millistest õuntest valmib hea mahl?

Pehmemad suveõunad, näiteks Valge Klaar, tasub mahlaks teha pisut enne viljade küpseks saamist. Juba üleküpsenud suveõuntest saame kätte vähem mahla. Kuigi ka suveõunadest valminud mahl on maitsev ja aromaatne, valmib parim mahl hoopis kõvadest sügis- ja talveõunadest. Suurepärased mahlaõunad on näiteks Krista ja Sügisjoonik.

Õunapurustajat valides lähtu kogustest

Mahla valmistades on esimeseks sammuks viljade purustamine. Mahlapress.ee asutaja Denis Laksberg toob välja ühe lihtsa nipi „Kõvemad õunad tasuks võimalikult peeneks purustada – nii saab neist rohkem mahla välja pressida. Samas suveõunte puhul ei tasu purustamisega liialdada, kuna õunasegu muutub siis püreeks ning mahla kättesaamine on raskendatud“.

mehaaniline_ounapurustaja_fratelli_baesso_b100_12.jpg

Mehaanilise purustaja puhul tuleb mahla valmistamiseks käiata hooratast. Et käiatav ratas on massiivne, tekib inerts – nii on käiamine kerge ja mõnus töö.
Mahlapress.ee

Valides õunapurustajat, tasuks lähtuda sellest kui palju õunu on plaanis mahlaks teha. Kui aias on vähem õunapuid, sobib mahlateoks mehaaniline õunapurustaja. Selline purustaja on sobilik ka siis, kui mahla plaanitakse valmistada mitu korda hooaja jooksul, kuid korraga väiksemates kogustes. Fratelli Baesso B100  on roostevabast terasest purustaja, mis ei vaja elektrit -- mahla valmistamiseks tuleb käiata hooratast. Et käiatav ratas on massiivne, tekib inerts – nii on käiamine kerge ja mõnus töö.

Tõelise õunauputuse korral tasub aga appi võtta elektriline purustaja. Üheks eestlaste lemmikuks on läbi aegade olnud elektriline õunapurustaja Fruit Shark B 1600. See mudel on turul olnud juba 10 aastat. Masin on niivõrd armastatud oma mugavuse, kompaktsuse ning kõrge tootlikuse tõttu – õunamassi optimaalne peensustase tagab parima mahla väljatuleku pressimisel.

Hea press muudab mahlateo nauditavaks

Kui õunad purustatud, ongi aeg pressida mahla. Enne pressimist võiks purustatud õunamass mõned tunnid seista. Nii suurendame mahlasaaki, lisaks sellele muutub ka joogi maitse rikkalikumaks. Eestlaste seas on teada ja tuntud pakkpress – mitmest restist, riidelappidest ning tungrauast koosnev vanamoodne press. Selle seadmega võib aga mahla valmistamine jahedal ja tuulisel sügispäeval üsna tülikas olla.

Siiski leidub lihtsaid seadmeid, mille abil mahlavalmistamine sujuvalt kulgeb. Kvaliteetne korvpress on mugav alternatiiv mitme restiga pakkpressile. Korvpresse on lihtne ja mõnus kasutada. Puidust või roostevabast terasest valmistatud anumasse asetatakse spetsiaalne kott, kuhu valatakse purustatud õunad. Seejärel on vaja vaid pidet keerata – juba tulebki mahl välja.

hudrauliline_mahlapress_vares_50l_5t_9.jpg

Tugeva konstruktsiooniga mahlapress on töökindel ning käepärane.
Mahlapress.ee

Kui aga õunu on aias rohkelt, võib abi olla hüdraulilisest mahlapressist, mis mahutab endasse korraga lausa 50 liitrit purustatud õunu. Pisut väiksema õunasaagi korral võib piirduda ka 18 liitrise mahlapressiga. Tugeva konstruktsiooniga seadeldis on töökindel ning käepärane. Mahlapress.ee lehelt tellides tuleb iga pressiga kaasa filterkott, vajaduse korral saab neid alati ka juurde tellida.

Efektiivseim lahendus on vee survel töötav press

hudropress_speidel_180l.jpg

Paisuv balloon pressib enda ja korvi seinte vahel asuvast õunamassist välja mahla.
Mahlapress.ee

Sama koguse õunte puhul saame kõige rohkem mahla kätte nende presside abil, mis töötavad vee survel. Veepress toimib tegelikult väga lihtsalt –  purustatud õunad tuleb asetada korvi, mille keskel asub kummist balloon. Mahla pressimiseks ei lähe tarvis elektrit ega lihasjõudu – press toimib veevärgist tuleva surve abil.

Kummiballoon tulebki ühendada veekraaniga – piisavalt tugev surve on olemas pea igas veevärgis. Balloon hakkab vee surve all paisuma ning pressib enda ja korvi seinte vahel asuvast õunamassist välja mahla. Kuna surve on sellise meetodi puhul väga tugev ning see jaguneb korvi sees ühtlaselt, on ka mahlasaak erakordselt suur.

Pastöriseerimine nõuab aega ja vaeva – pastörisaator muudab töö lihtsamaks

Mahla valmistamise puhul mõeldakse kõige enam mahla pressimise peale. Värske mahl seisab aga külmas värskena vaid 3-4 ööpäeva. Tihtipeale unustatakse, et kõige aeganõudvam töö on hoopiski pastöriseerimine.

Ilma spetsiaalsete vahenditeta lähevad pastöriseerimiseks käiku kõik kausid ja potid. Palju lihtsam on mahla pastöriseerida spetsiaalses mahutis. Soovi korral saab mahla ka samas anumas hoiustada. Pastörisaatoris võtab mahl palju vähem ruumi kui purkidesse paigutatuna.

Heas mahutis säilib mahl kauem

bag_in_box_karbid.jpg

Bag- in Box pakendis säilib mahl isegi avatuna lausa kaks kuud värskena.
Mahlapress.ee

Et mahla saaks mugavalt ja kiirelt klaasi valada, võib jooki hoiustada ka Bag-in Box pakendis. Sellisest pakendist on jooki väga mõnus klaasi valada – mahuti alumises osas asub kraan. Kui avatud purgis säilib mahl värskena 3-4 päeva, siis karpi asetatud hermeetilises kotis säilib mahl isegi avatuna lausa kaks kuud värske.

Et leida endale parimad vahendid mahlapressiks, vaata SIIA.