Tähelepanu, aiapidajad: see levinud köögivili võib mürgiseks kasvada
Kristel Trell
kodus.ee
Kurgitaimi tuleb vahetada: omakasvatatud taimest seemnete võtmine ja uute taimede kasvatamine võib taimesse tuua eluohtliku toksiini | Shutterstock

Kurkide, aga ka suvikõrvitsa kasvatamisel tuleb olla ettevaatlik - pidevalt omakasvatatud taimest seemnete võtmine ja sellest uute taimede aretamine võib tuua taimesse tagasi ohtliku mürgi kurkubitatsiini.

Eesti Maaülikooli köögiviljanduse õppejõu Priit Põldma sõnul on sordiaretuse tulemusel kurkubitatsiinist lahti saadud, ent kui jääda vaid omakasvatatud taimi paljundama, võivad toksiinid hakata seal siiski vohama. "Kui võtad pidevalt seemet omakasvatatud taimest ning kasvatad sellest uued taimed, siis võib see juhtuda. Aga kindlasti ei juhtu see  ühe aastaga, vaid ikkagi pikema aja jooksul," selgitas ta.

Saksamaal leidis mõni aeg tagasi aset ka erakordne surmajuhtum, kus surma põhjustajaks sai just omakasvatatud suvikõrvitsa söömine - väidetavalt oli aiandushuviline pensionär söönud erakordselt mõruda maitsega suvikõrvitsat, milles sisalduv kurkubitatsiin saigi talle saatuslikuks. Saksamaa veterinaaramet (CVUA ) hoiatas, et erakordselt mõru maitse võib viidata mürgi olemasolule nii suvikõrvitsas kui ka teistes kõrvitsalistes: näiteks kurgis ja kõrvitsas, aga ka melonis.

USA Nebraska ülikooli teadlaste sõnul võib aga kurkubitatsiini sisaldust taimes suurendada ka liigne kuumus, järsud temperatuurikõikumised või vähene kastmine. Näiteks aastal 2003 teatas üks Nebraska aednik erakordselt kibeda maitsega suvikõrvitsast, mille söömine tõi kaasa mürgistusnähud. Sarnaseid juhtumeid on esinenud ka varem: aastatel 1981- 1984 anti Austraalias teada 22st analoogsete nähtudega haigusjuhtumist.

Allikad: kodus.ee, Die Welt, University of Nebraska

Artikli märksõnad