Talvised juustukoogid
Marika Vingissar
Kergelt soolaka maitsega kodujuust sobib hästi ka magusate kookide valmistamiseks. | Shutterstock

Juustukoogid maitsevad kõigile. Neid on nii lihtne valmistada, et midagi untsu minna ei saagi. Juustukooke võib küpsetada või tarretada želatiiniga ning kaunistada saab marjade, küpsiste, piparkookide ja puuviljadega.

Kodujuustukook

8–10 tükki

Põhi

150 g kaera- või digestiivküpsiseid

50 g võid

Täidis

5 želatiinilehte

1 dl apelsinimahla

2 dl vahukoort

1 dl suhkrut

2 topsi (600 g) maitsestamata kodujuustu

1 tl riivitud sidrunikoort

1 sl sidrunimahla

Peale

karamellikastet

Purusta küpsised köögikombainis ja sega sulatatud võiga. Vajuta küpsisesegu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva servaga koogivormi põhja.

Pane želatiinilehed natukese külma veega paisuma. Kuumuta apelsinimahl ja sulata selles želatiinilehed. Vahusta koor ja suhkur ning sega kodujuustuga. Lisa riivitud sidrunikoor ja -mahl. Vala peene joana hulka želatiiniga apelsinimahl. Sega hoolega.

Kalla täidis küpsisepõhjale ja pane külmkappi tarduma. Enne serveerimist kaunista marjadega.

 

Koogi kaunistamisel võib lasta fantaasial lennata.
Shutterstock

Pidulik tort vabariigi aastapäevaks

10–12 portsjonit

2 dl purustatud Kreeka pähkleid

250 g porgandeid

200 g võid või margariini

4 dl nisujahu

1 dl küpsetuspulbrit

1 tl söögisoodat

1 tl kaneeli

½ tl soola

4 muna

2 dl suhkrut

1 dl fariinsuhkrut

1 purk (227 g) purustatud ananassi

Täidis ja kate

400 g maitsestamata toorjuustu

3 dl tuhksuhkrut

2–3 sl sidrunimahla

Määri lahtikäiv küpsetusvorm (Ø 23–24 cm) võiga ja puista üle riivsaiaga. Rösti purustatud pähkleid kuival pannil, kuni need muutuvad kuldseks. Koori ja riivi porgandid peene riiviga. Sulata rasv. Sega kõik kuivained omavahel kokku.

Vahusta munad, suhkur ja fariinsuhkur. Lisa jahtunud rasvaine. Sega hulka jahusegu. Lõpuks lisa riivitud porgand, pähklid ja ananass koos vedelikuga. Sega kergelt ja kalla vormi.

Küpseta 175-kraadises ahjus 50 minutit või nii kaua, kuni kook tundub küps. Enne vormist välja võtmist lase pisut jahtuda. Kummuta vormist välja ja pane jahtuma.

Lõika kook kolmeks kihiks. Sega toorjuust, tuhksuhkur ja sidrunimahl kausis pehmeks. Määri kolmandik täidisest koogikihile, tõsta teine kiht peale ja korda. Ülejäänud seguga kata kogu kook.

 

Mida erkoranžim on kõrvits, seda kaunimat värvi kook tuleb.
Shutterstock

Kõrvitsa-apelsinikook

10–12 tükki

Põhi

175 g (digestiiv)küpsiseid

50 g võid

Täidis

250 g kõrvitsat

2 (mahedat) apelsini

4 želatiinilehte

2 dl vahukoort

250 g vanilli-kohupiimapastat

200 g maitsestamata toorjuustu

1½ dl suhkrut

1 sl vanillisuhkrut

mõni tera soola

Koori ja tükelda kõrvits ning keeda väheses vees pehmeks. Püreesta saumikseriga ning jahuta.

Purusta küpsised köögikombainis ja sega sulatatud võiga. Kata ümmarguse lahtikäiva servaga koogivormi (Ø 23 cm) põhi küpsetuspaberiga ja vajuta segu põhja. Pane põhi täidise tegemise ajaks külmkappi.

Pane želatiinilehed natukese külma veega paisuma. Vahusta koor köögikombainis. Lisa kohupiimapasta, jahtunud kõrvitsapüree ja toorjuust. Riivi peene riiviga sisse kahe apelsini koor, lisa suhkur ja sool. Pigista želatiinilehed kuivaks. Pressi apelsinidest välja mahl, kuumuta ning sulata sinna sisse želatiinilehed.

Pane köögikombain käima ja vala želatiinisegu peene nirena täidise sisse.

Kalla täidis koogipõhjale, silu ühtlaseks, kata vorm kilega ja pane külmkappi tarduma. Kook peaks tarduma vähemalt viis tundi.

Talvisel ajal, kui pole värskeid mustikaid, võib kooki kaunistada pohlade või jõhvikatega.
Shutterstock

Mustikakook

10–12 tükki

Põhi

200 g küpsiseid

75 g võid

Täidis

2 dl vahukoort

200 g toorjuustu

1 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

2 želatiinilehte

2 sl sidrunimahla

Peale

400 g külmutatud mustikaid

¾ dl suhkrut

1½ sl kartulitärklist

Kaunistuseks

värskeid mustikaid

Valmista kõigepealt paks mustikakissell, mis tuleb tordi peale. Kuumuta jäiseid marju potis madalal kuumusel, kuni mahl hakkab eralduma. Lisa omavahel segatud suhkur ja kartulitärklis. Kuumuta segades, kuni segu hakkab mullitama ja pakseneb. Tõsta jahtuma.

Purusta küpsised köögikombainis, lisa sulatatud või. Kata lahtikäiva koogivormi (Ø 26 cm) põhi küpsetuspaberiga ja vajuta küpsisesegu põhjale. Tõsta täidise tegemise ajaks külmkappi.

Pane želatiinilehed natukese külma veega paisuma. Vahusta koor, lisa vanillisuhkur, suhkur ja toorjuust.

Sulata želatiin sidrunimahlaga maitsestatud kuumas vees, jahuta pisut ja vala peene joana täidise hulka. Kalla täidis koogipõhjale. Tõsta lusikaga paks mustikakissell koogi peale ja silu laiali. Pane kook külmkappi tarduma. Enne serveerimist puista peale mustikaid.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid