Nuge on saadaval erinevas hinnaklassis ja kindlasti ei pea nad kõik tervet varandust maksma. Olgu tegemist tipp- või kodukokaga – isegi üks kvaliteetne nuga köögis võib palju maksta ning vale hoolduse puhul lühikest eluiga nautida. Fiskarsi köögieksperdid jagavad soovitusi, kuidas oma kööginugade eest hoolt kanda nii, et nende terad omanikke pikki aastaid teeniksid.
Terita
Nüri nuga on tülikas, ohtlik ja muudab toiduvalmistamise aeglaseks. Nuga on nüri siis, kui sibulat või tomatit lõigates libiseb tera paigast ega tee kohest sisselõiget. Samuti vajab nuga teritamist, kui selle teral on näha täkkeid või muid vigastusi. Piisava hoolduse puhul peaks nuga teritama maksimaalselt kaks korda aastas. Võimalusel tuleb vältida elektrilisi teritajaid, mis eemaldavad noa pinnalt liiga palju metalli. Käsitsi teritades kaitsed tera üleliigse kulumise eest.
Kasuta lõikelauda
Isegi kokkadel on omad nõrkusmomendid, kuid lõikelaua kasutamine aitab oluliselt noa eluiga pikendada. Noa vigastuste vähendamiseks vaheta kõik klaasist, kivist ja akrüülist lõikelauad plastikust või puidust lõikelaudade vastu. Ära lõika graniidist või marmorist töötasapinnal!
Lõika õigesti
Iga kord, kui nuga lõikelaua pinda tabab, tekivad selle teral mikroskoopilised vigastused. Väldi üles-alla hakkimisliigutust ja harjuta lõikamist n-ö libistamismeetodil, jälgides, et nuga oleks lõikelauaga pidevas kontaktis.
Hoiusta eraldi
Nugade hoiustamine koos teiste köögiriistadega võib neid vigastada. Pane nad hoopis noahoidjasse, millel on iga noa jaoks eraldi ava. See pikendab oluliselt terade eluiga ning muudab ka kasutamise hõlpsamaks – iga kord kindlat nuga otsides ei ole vaja sahtlit pahupidi pöörata.
Pese käsitsi
Pese kööginuge käsitsi ja sooja seebiveega, suunates tera endast eemale. Kui nuga ei ole roostevabast terasest, siis ära unusta seda peale pesemist korralikult kuivatada. Nõudepesumasinas saavad käepidemed ja terad veesurve, kuumuse ja söögiriistade koosmõjul vigastada ning võivad puruneda.
Kasuta õiget nuga
Poelettidel on erinevate nugade valik segadusttekitavalt lai. Enne ostu sooritamist mõtle, millist tüüpi noad köögis kasutust leiaksid, sest igal noal on oma eesmärk ning ebakorrapärase kasutamise korral saab viga nuga ja kahjustada toit. Iga kokandushuvilise köögis peaks olema vähemalt neli erinevat nuga: väike tükeldamiseks või köögiviljadele, sakilise servaga tomati lõikamiseks, suur kokanuga ning fileerimisnuga.
Toimi just nii, kui soovid kööginugade eluiga pikendada
Kvaliteetsed noad võivad küll kopsaka summa maksma minna, ent õige hoolduse puhul on võimalik nende eluiga märkimisväärselt pikendada.