Tomatid järelküpsema! 5 sammu, mida pead tomatite järelvalmimiseks tegema

Kaja Kurg
Järelvalmimiseks vali siiski suuremad viljad, et oleks hiljem ka maitset. | Kaja Kurg

Kasvuhoonest nopitud viimased (pool)toored tomatid saab pappkarbis edukalt valmis küpsetada. Järelvalmima on mõtet panna vaid täissuuruse saavutanud viljad, vastasel juhul jääb maitse kesiseks.

* Lao tomatid karpi ühe kihina. Siis on neist hea ülevaade ja riknema kippuvad viljad saab aegsasti välja noppida.

* Rohelisemad ja juba kergelt värvunud tomatid pane eraldi, sest siis valmivad karbitäied enam-vähem ühel ajal.

* Lisa karpi mõni küps tomat, õun või banaan, sest küpsetest viljadest leviv etüleen (gaasilises olekus looduslik kasvuhormoon) soodustab valmimist. Kata karp kaanega, et kogunev etüleen ei saaks lenduda ja teeks oma tööd.

* Hoia karpe toas, sest ka soojus (15–20°) aitab tomatitel küpseda.

* Mõni karp vii jahedasse koridori ja sinna ära „etüleenipomme” pane. Siis valmivad tomatid aeglasemalt ja saavad söömiskõlbulikuks parajasti siis, kui toas järelvalminud partii on otsa saanud.