Vein ja glögi jõululauale Nõmmelt mitte Saksamaalt?

Sisuturundus

Juba kolm aastat tagasi pandi Nõmmele, “sõbra garaaži” püsti omamoodi väike vabrik, kus hakati tootma siidreid, vahuveini ja glögi. Tänaseks päevaks on Peenjoogivabrik Nudisti nime all tegutsev käsitööjoogivabrik sirgunud üheks suurimaks Eesti käsitööjoogitootjaks ja lisaks kodumaistele jaekettidele on nende tooted jõudnud juba nii kaugele nagu Singapur.

Nudistide poolt jõudis toimetusse nende portfelli väidetavalt menukamad joogid - vahutavad Diana, Princessa, Rabarbra ning hõõgvein “Mõttetu Glögi”.  Pudeleid nähes kerkis kontoris kiirelt küsimus, kust sellised joogid tulevad? Kui teadjamad tutvustasid, et Nõmmelt, oli üllatus muidugi suur - meie Eesti poisid teevad siin selliseid jooke?! Maitses peened, kuivad nagu välismaa kaup. Samuti on kujundus silmapaistev ja väljapeetud.

Oma kodulehel väidavad Peenjoogivabrik Nudisti tegijad, et jooke hakkasid nad tootma puhtast isekusest. Nad olevat olnud tüdinud “neist igavatest, kemikaale ja suhkrut täis jookidest, mille plakateid kõik baarid siiani täis on”. Olukorra lahendamiseks suundusid nad Inglismaa siidrivabrikutesse õpipoisteks. Sealt võtsid nad kaasa vana avastuse, et pea igast toorainest saab alkoholi teha ning kui kasutada värskest toormahla ning suhkruga koonerdada, tuleb tulemus huvitav ja “sugugi mitte halb”.

Heitsime pilgu peale.

 

Esimesena vaatas meile saadetud kotist vastu vahutav tikrivein Princessa. Nimi on pudelil kirjutatud kirillitsas, mis peaks joogis tähistama slaavi temperamenti. Seejuures on Princessa kääritatud Eesti tikritest ning maitses lubavad nad pakkuda kuiva (mitte magusat) ja värsket buketti, järelmaitses vürtsikust.

Meile jäi meelde pudeli avamisel värskete tikrite aroom. Just nagu vanaema hoovis, robustne, okkaline ja täidlane. Maitses oli kiiduväärt joogi kuivus ning keelel paras mull.

 

Järgvenalt haarasime võluva värviga vahutava vaarikavein Diana järgi. Tehtud on ta värskest vaarikamahlast, ilma kontsentraate ja teisi mahlu, mida pudelile ei ole märgitud, lisamata, nagu teistegi Nudisti jookide puhul. Diana on Nudisti jutu järgi kooslus maalähedusest ja väljepeetusest. Tekstide järgi rahvakeelne “peet” uues kuues. 

Degustatsioonis oli see meie suur lemmik! Väga, väga hea ja nagu polekski midagi halba öelda. Ütlemata võluva lõhna ja värviga, mis sobiks oma elegantsiga kindlasti jõululauda kaunistama. Maitses jäi kõlama värske vaarikas, mis ei olnud liialt magus, vaid hoopis heas tasakaalus. Meeldiv üllatus.

 

Ja muidugi, Nudisti vast kõige tuntum joogipoolis, vahutav rabarberivein Rabarbra. Lihtne - kuiv, värske, mineraalne ja loomulikult rabarberine vahuvein. Nime on ta saanud kusjuures kuulsa lauliku ja glamuuritari Barbra Streisandi järgi. Maitse ja olekuga on see jook alati hea, kindlapeale minek.

Meile oli ta sümpaatne - mitte liialt kihisev, mõnusalt lahja oma 8,1% alkoholisisaldusega ning pärast degustatsiooni jäi suhu hõrk rabarberimaitse. Vahva!

 

Viimasena võtsime ette Mõttetu Glögi ehk hõõgveini käsitöösiidrist. Tootja ise tutvustab seda jooki kui lihtsat rüübet, mis on valminud tavalisest õunamahlast, mida vanaema sügisel 3-liitristesse purkidesse pressib. Lisatud on värviks värsket mustsõstart, pipart, igverit ja kaneeli. Nudistide sõnul saab seda igaüks kodus ka ise teha. Temas olevat veel poole vähem suhkrut ja alkoholi kui tavalises jõuluglögis ehk tegijate sõnul - mõttetu.

Maitses on tal tugev ja hea jõulutunnetus nagu päris õigel ja mõtekal glögil. Eriliseks teeb ta aga väike suhkrusisaldus ehk hapukam olemus - viimaks üks glögi, mis ei ole liiga magus! Lisaks on tal erilisuse poolelt ka väike gaasilisus sees, mis on igati huvitav. 

 

 

 

Eestimaist käsitööpruuli hindavatele gurmaanidele pühadeõhtuteks sobiv joogipoolis (osta enne, kui otsa saab)           

www.nudistdrink.com         

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid