Traditsioonilist madeira meekooki ehk bolo do mel´i valmistatakse Madeiral pea pool tuhat aastat vana retsepti järgi ja selleks kulub koos kergitamise ja taina laagerdumisega pea kolm päeva. 16. sajandil, kui Madeira oli maailma suurim suhkrutootja ja idamaadest Euroopasse liikunud vürtsidega lastitud laevad Madeiral peatusid, sündis kook, mis seisis tänu vürtsidele ja suhkruroomeele kuni viis (!) aastat. See siin on lihtne ja kiire viis pea samasuguse maitseelamuse kogemiseks. Traditsioonilist meekooki tehakse koos perega 8. detsembril, mis on tähtis katoliiklik kirikupüha, Festa da Imaculada Conceição. See päev koos meekoogi küpsetamisega kuulutab Madeiral jõuluaja algust.
Vajad:
500 g nisujahu
500 g suhkrut (kogust võib maitse järgi vähendada)
250 g võid
100 g searasva
3 tl kaneeli
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
pisut jahvatatud nelki
soovi korral aniisiseemneid
pisut soola
2 tl soodat
1 sidruni koor
4 muna
1 klaas madeirat
soovi korral pisut rummi
2 dl suhkruroosiirupit ehk melassi
2,5 dl piima
100 g suhkrustatud puuvilju (või rosinaid)
50 g tükeldatud kreeka pähkleid
50 g kooritud mandleid
2 sl ’Sultana’ rosinaid
Valmistamine:
Pane toatemperatuuril pehmenenud või ja searasv kaussi ning vahusta suhkruga.
Lisa segule ükshaaval munad, melass ja madeira. Sega ühtlaseks massiks.
Sõelu jahu ning sega kokku sooda ja maitseainetega. Lisa vähehaaval rasvasegule, samal ajal vähehaaval ka piima lisades. Sega ühtlaseks.
Lisa tükeldatud pähklid, suhkrustatud puuviljad, rosinad ja sidrunikoor. Sega korralikult.
Kalla küpsetuspaberiga vooderdatud vormi, tõsta eelsoojendatud ahju ning küpseta umbes üks tund 200° juures. Poole küpsetamise ajal kata kook küpsetuspaberiga ja alanda veidi temperatuuri.
Võta ahjust välja ning lase rätiku all jahtuda. Kook on parim, kui on seisnud järgmise päevani või kauemgi, sest vürtside maitsed võimenduvad seistes.
Tegemist on internetist pärit retseptiga, mida on madeiralaste nõuannete järgi kohandatud.