2 suurepärast pirukat: tomati- ja suvikõrvitsapirukas

Pille Petersoo
Lihtsad, ent maitsvad küpsetised. | Juta Kübarsepp

Väga lihtsalt ja kiirelt valmivad pirukad, mida külalistele kohvi kõrvale pakkuda.

Tomatipirukas

500 g pärmi-lehttaignat
150 g pehmet kitsejuustu
4 sl värsket tüümiani ehk aed-liivateed
2 hakitud küüslauguküünt
500 g kirss- või ploomtomateid
külmpressitud oliiviõli
soola ja musta pipart

 

Rulli lehttaigen veidi suuremaks ning tõsta see küpsetuspaberiga kaetud 30 × 40 cm ahjuplaadile. Tee servast sentimeetri kaugusele ümberringi kerge sisselõige.

Pane kitsejuust väikesesse kaussi. Lisa tüümianilehekesed ning hakitud küüslauk, maitsesta soola ja pipraga. Määri kitsejuustusegu lehttaignale (sisselõikest sissepoole).

Lõika tomatid viiludeks, laota need pirukale üksteise kõrvale. Nirista peale veidi oliiviõli, maitsesta soola-pipraga ning puista peale veel mõned tüümianilehed.

Küpseta 200° ahju keskosas u 30 minutit, kuni pirukas on kaunilt kuldne.

 

Suvikõrvitsapirukas

 

500 g pärmi-lehttaignat
500 g suvikõrvitsat
2 küüslauguküünt
150 g toorjuustu
75 g riivitud Parmesani
oliivõli
soola ja musta pipart

Lõika suvikõrvits terava noa või lõikuriga (näiteks nn mandoliiniga) õhukesteks viiludeks. Pane kaussi, lisa hakitud küüslauk, sorts oliiviõli ning maitsesta julgelt soola ja pipraga. Sega käte abil õrnalt läbi ning lase kümmekond minutit maitsestuda. 

Rulli lehttaigen veidi suuremaks ning tõsta see küpsetuspaberiga kaetud 30 × 40 cm ahjuplaadile. Tee servast sentimeetri kaugusele ümberringi kerge sisselõige. 

Sega toorjuust umbes poole riivitud Parmesaniga, seejärel määri juustusegu ühtlaselt lehttaignale, sisselõikest sissepoole. Laota suvikõrvitsaviilud juustuseguga kaetud taignaosale nii, et suvikõrvitsaviilud oleksid kenasti kohakuti.

Küpseta 200° ahju keskosas 15 minutit. Siis puista peale ülejäänud Parmesan ja küpseta veel 15 minutit. 

Artikli märksõnad