"Kui aus olla, siis olen poe majoneesi ja muud kastmed ammu unustanud, sest mulle meeldib teada, millest toit täpselt koosneb," räägib Merrit. "Tegelikult ei peakski toitu kastmetega ära tapma, kaste olgu see pisike piisk me maitsenüanssides, mida me tunneme, aga täpselt lahti ei mõtesta. Majoneesi saab ise teha, nagu allpoololev retsept kinnitab. Oliiviõli asemel võib olla isegi mahedamaitseline rapsiõli. Maitseid saab varieerida, näiteks lihtsalt munakollane, oliiviõli, sool, pipar ja sorts sidrunimahla sobib ideaalselt kala kõrvale," soovitab ta.
"Maitsevõid sobivad näiteks erinevaid lihasid täiendama. Kõige ägedama kastme saab aga tegelikult pruunistatud võiga. Näiteks poolpehmeks keedetud kartulid, viilutatuna, praadida või ja rosmariinioksakestega ... mmm kui hea! Või siis või, purukslitsutud küüslauk ja paar tüümianioksakest kergelt läbi praadida ja lihale valada. Ka pastakastme võib ju ise valmistada, pane pea tööle ja katseta sellega, mis kodus on, sest siis tead ka kastme puhul, mida sööd," kõlab MerMeri perenaise soovitus.
Merriti sinepine majonees
1 munakollane
2 tl mesist sinepit
2½ dl oliiviõli
soola
pipart
1 spl kalvadost (brändilaadne alkohoolne jook - toim.)
1 küüslauguküüs
2 spl peeneks hakitud murulauku
Sega suur toasoe munakollane sinepi, soola ja pipraga. Vähehaaval hakka juurde vahustama oliiviõli. Kui kaste on paksenenud, sega hulka peeneks hakitud küüslauk ja murulauk ning kalvados. Pista vähemalt pooleks tunniks külmkappi, et maitsed jõuaksid küpseda.
Merriti kodune pastakaste
Küpseta viilutatud küüslauguküüs ja tšillikaun sortsus oliiviõlis, lisa paar kuubikuteks hakitud tomatit ja viilutatud šampinjone ja rosmariinioksake. Lase aeglasel tulel minutit kümme podiseda, maitsesta pisut soola ja pipraga ja kui kaste liig paks tundub, lisa veel pisut pastakurnamisvedelikku.